Herfst op de Biohof!

Het mooiste van alles zijn de herfstkleuren van een bomenrij in de verte.

Iedere appel die we laten vallen wordt opgegeten door de kippen die zich om ons heen verdringen.

De kippen op de Biohof hebben een ruime buitenuitloop, waar verschillende soorten van beplanting zijn aangebracht als beschutting, o.a. 85 hoogstam fruitbomen.

Begin oktober is het zover, we laden het karretje vol met lege kisten en een paar emmers om te plukken. We leggen er nog een paar ladders bovenop en gaan de kippenwei in om de appels en peren te plukken. Iedere appel die we laten vallen, wordt opgegeten door de kippen die zich om ons heen verdringen.

Het laten persen van je eigen fruit is echt een feestje, je gaat op pad met kisten vol appels en peren en je komt terug met een auto vol warme pakken sap.

Als we de appels en peren geplukt hebben, gaan we het fruit laten persen tot heerlijk appel/perensap die we vervolgens in onze eigen boerderijwinkel verkopen. Het laten persen van je eigen fruit is echt een feestje, je gaat op pad met kisten vol appels en peren en je komt terug met een auto vol warme pakken sap. Het sap wordt namelijk verhit tot 80 graden waardoor het 2 jaar houdbaar is. Natuurlijk houden we ook wel wat kisten fruit achter om er heerlijke appeltaart en stoofperen van te kunnen maken.

Terwijl ik dit zit te schrijven aan de keukentafel schenk ik mezelf een kop koffie in en neem even de tijd om van het mooie uitzicht te genieten, het raam is net een groot levend schilderij : De beukenhaag die scheiding maakt tussen het gazon en de doodlopend weggetje die in deze tijd van het jaar erg rustig is, met aan de overzijde van de weg de laatste cosmea die nog uitbundig staat te bloeien, in de uitgebloeide stelen van de  zonnebloemen huppen vrolijk wat musjes heen en weer. Wat verderop pikken duiven de graankorrels op die bij het oogsten uit de aren zijn gevallen. De pony  van de buren graast rustig door terwijl de hond een kat achterna zit die snel op een paal springt. En het mooiste van alles zijn de herfstkleuren van een bomenrij in de verte.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marja de Vries

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram