Genieten in de herfst op Landgoed Schovenhorst!

Op Landgoed Schovenhorst kun je deze herfstvakantie extra genieten van de herfst! Zo kun je samen met het gezin deelnemen aan ‘Tuin als Lab op Schovenhorst’.

Na een drukke zomer vol leuke activiteiten schieten de paddenstoelen weer uit de grond en vliegen ineens de prachtig gekleurde bladeren, beukennootjes en dennenappels weer in het rond.. Het is weer herfst! Ook de dieren op Landgoed Schovenhorst zijn tijdens dit seizoen druk in de weer, zo zien we de eekhoorntjes hun nootjes verzamelen, komen we geregeld wilde zwijnen en reeën tegen en ’s avonds horen we het geluid van de uilen. Het is een genot om naar te kijken!

In de herfstvakantie kun je de natuur extra beleven op Landgoed Schovenhorst. Speciaal voor het gezin is er dan ‘Tuin als Lab’ op het landgoed en ontdek je alles over de natuur!

Tuin als Lab op Schovenhorst
Het landgoed wordt tijdens de herfstvakantie gebruikt om verschillende proefjes te doen. Ontdek bijvoorbeeld hoe de natuur bijvoorbeeld vol zit met slimme trucjes om zaden te verspreiden. Zaden die onder andere worden meegenomen door de wind omdat ze heerlijk licht en pluizig zijn. Ook jij kunt helpen met het verspreiden van de zaden. Tijdens de activiteiten maak je namelijk een buideltje waarin je al je verzamelde zaadjes uit het bos kunt verzamelen. Vervolgens schieten we deze in onze zelfgemaakte katapult voorzichtig weer weg!

Ontdek de wonderlijke wereld van bomen!
Wist jij dat bomen niet ieder jaar alleen groter maar ook dikker worden? Elk jaar komt er een nieuwe groeilaag bij! Zo’n groeilaag noemen we een jaarring. De nieuwste jaarring groeit steeds aan de buitenkant van de boom. Samen geven de jaarringen heel veel informatie over alles wat de bomen hebben meegemaakt. Je kunt bijvoorbeeld van alles aflezen aan de kleur van de jaarring. Zo groeit een boom sneller in het voorjaar en is de kleur van het hout licht, in het najaar wanneer de boom minder snel groeit is het hout donker. Dit noemen we vroeg- en laathout. Hoe snel een boom groeit hangt dus af van de weersomstandigheden in het jaar. Is er bijvoorbeeld veel regen gevallen? Dan groeien de bomen extra hard en wordt het hout lichter!

Probeer het zelf eens!
Hier zie je een plaatje van een boom die in 2007 gemeten is. Je ziet hoe je de jaren kunt herkennen en hoe je kunt terugtellen in de tijd. Je ziet ook dat de jaarringen niet allemaal even breed zijn. Zo zie je in de figuur dat de boom in 1976 een hele smalle jaarring heeft gemaakt. Er is in de zomer van 1976 namelijk heel weinig regen gevallen en daardoor zijn de bomen in dat jaar niet zo hard gegroeid. Je ziet dat dus terug in de jaarringen.

Weet jij het antwoord op de onderstaande vragen?

  1. Hoe oud is deze boom?
  2. Kun jij ontdekken in welk jaar (naast 1976) de boom ook weinig is gegroeid?

Hoe leuk en leerzaam!

Afbeeldingsresultaat voor boom jaarring 1976

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Els van Ginkel

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram