Het geheim van de smid

De zon is net op. Mistflarden omgeven mij. Het is nog rustig in het park. Het is weer genieten in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Al eerder was deze boom mij in het voorbijgaan opgevallen. Vandaag besluit ik de vreemde boom eens nader te bekijken.

Ginkgoboom
Langzaam loop ik door de ritselende bladeren naar de in gele bladeren gehulde boom. Het geheel omgeven door een imposant ijzeren blok. Mijn vermoedens waren juist. Het gaat hier om een Ginkgoboom. Een naaldboom met bladeren. Maar vanwaar dat monsterlijk grote ijzeren blok?

‘Kunstboom’
Het bordje naast het kunstwerk geeft duidelijkheid. Het gaat hier om een ‘kunstboom’ van de Duitse beeldhouwer Andreas Rimkus. Het ijzeren blok is een hamerkop, het geheel vormt een hamer waarbij de boom een natuurlijke hamersteel vormt. Het kunstwerk blijkt een onderdeel van een wereldwijd project. Rimkus wil in elk van de zeven werelddelen een enorme gesmede hamer plaatsen. Dit om het ambacht van het smeden voor de toekomst te bewaren. De eerste boom werd geplaatst in het Afrikaanse Yohonou (Togo). Peking volgde al snel en de Hoge Veluwe representeert het werelddeel Europa.

Zwaargewicht
Opvallend is het gewicht van de hamerkop, 12,8 ton puur edelstaal! De Ginkgoboom oogt ‘zeker naast het brok metaal’ nog wat iel Toch is de keuze voor deze Japanse notenboom wel passend. Deze bijzondere bomen kunnen eeuwen oud worden. Nu alleen nog even tweehonderd jaar wachten tot het kunstwerk volgroeid is. Hoe zou de Veluwe er dan uitzien?

Terugfietsend op mijn witte fietsje ben ik stiekem toch wel een beetje trots. De Veluwe als vertegenwoordiger van Europa. Een natuurgebied om ‘net als het ambacht van smid’ trots en zuinig op te zijn. Ook over tweehonderd jaar.

Zelf de hamer boom bezoeken? Je vindt hem in het Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bij het fietspad langs het Kröller-Müller Museum vlakbij de President Steynbank.


Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram