Het is lente!

Het is lente… er zijn meer dan 100 jonge lammetjes geboren in onze schaapskooi Hoog Buurlo! De geboortegolf is achter de rug, de eerste lammetjes zijn op 25 januari geboren, de tweeling Daphne en Daantje. Sindsdien zagen al meer dan 100 lammeren het levenslicht. Dit jaar ging het behoorlijk snel, in 3 weken tijd waren er al 80 lammetjes geboren.

Zodra de hectische lammertijd aanbreekt, zijn de schaapsherder en de vrijwilligers van Staatsbosbeheer bijna dag en nacht aanwezig om de ooien, waar nodig, bij te staan bij het aflammeren. De schaapskudde bestaat uit Veluwse Heideschapen, een oud-Hollands ras dat in de jaren ’60 bijna uitgestorven was. In Hoog Buurlo hebben dit jaar ongeveer 100 ooien voor nieuwe aanwas gezorgd.

Kracht opbouwen
Het lammerseizoen begint in Hoog Buurlo traditioneel eind januari. De lammetjes die in de winter geboren worden, brengen hun eerste weken in de potstal door. Ze krijgen zo de gelegenheid om te groeien en kracht op te bouwen, zodat ze in het voorjaar sterk genoeg zijn om met de kudde mee de heide op te gaan. Traditiegetrouw krijgt elk jaar het eerste lammetje een naam. Omdat er dit jaar als eerste een tweeling rondliep, hebben ze uiteraard beide een naam gekregen, namelijk Daphne en Daantje.

Wandelen over de Hoog Buurlose heide
Combineer een bezoek aan de lammetjes met de prachtige wandeling over de Hoog Buurlose heide. Deze start bij de parkeerplaats Hoog Buurlo aan de Hoog Buurloseweg te Ugchelen. Het is een prachtige wandeling van 12,5 kilometer lang, volg de oranje route. Je komt langs de eeuwenoude nederzetting Hoog Buurlo, zwerft over de Hoog Buurlose heide en doet Radio Kootwijk even aan. In combinatie met dartelende lammetjes een prima invulling van een mooie lentedag!
 
Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en deze ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.
 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marike Vissers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram