Het is volop zwijnentijd

Wilde zwijnen laten zich in het voorjaar meer zien

Het is nu de tijd dat de wilde zwijnen zich wat meer laten zien. Inmiddels zijn er al veel biggetjes geboren.

Na een draagtijd van ongeveer 4 maanden komen de 2 tot 10 jonge zwijntjes ter wereld. Ze worden geboren in een leger: een ondiepe kuil, bekleed met gras en bosbessentakken.

Met hun camouflage jasjes vallen ze niet zo op tussen de begroeiing.

De eerste biggen zijn dit jaar in februari geboren en hebben de nodige nachtvorst al doorstaan. Andere jaren zie ik ze soms in de sneeuw lopen! Een zwijnenmoeder is enorm waakzaam en verdedigt haar jongen door dik en dun. Ik heb echter nog nooit meegemaakt dat een zwijn agressief op mij reageerde, en ik ben ze in de afgelopen twintig jaren al heel vaak tegengekomen!

Tijdens de lezingen die ik geef over de Veluwe vragen mensen mij wel eens of ze gevaarlijk zijn. Ik ben van mening dat ze dat niet zijn als je ze met respect benaderd, niet in het nauw drijft, angstig maakt of voert. Echte wilde zwijnen gaan je veel liever uit de weg. Maar ze zijn ook erg slim. Veel slimmer dan edelherten of reeën bijvoorbeeld.

Ze weten goed in te schatten dat toeristen geen kwaad kunnen en soms brood voeren. Niet handig! Dat maakt ze een beetje brutaal waardoor ze gevaarlijk of dreigend over komen.

Zoek ze daarom op in het bos waar ze nuttig werk doen door wroetend naar voedsel te zoeken.

Ze eten eigenlijk alles! Eikels, beukennootjes, kastanjes maar ook wormen, larven, insecten, paddenstoelen, bosmuizen of een hapje van een kadaver.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Geurt Besselink

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram