Het regent! Het regent!

Waarom zo’n enthousiaste kop over die rotregen? Dat komt misschien bij je op als je de kop ziet? Toch: hoe vaak regent het nou in Nederland? Hoe vaak ben je het afgelopen jaar natgeregend als je naar werk, sport, school of winkel fietste? Toch niet zo heel vaak?

Lintjesregen
Er is in Nederland een heel bijzondere dag: 100% kans dat het regent! Statistici zullen roepen: “Dat bestaat niet – het kan nooit dat het op één bepaalde dag in Nederland altijd regent!”. Maar ik zeg: 100% zeker dat het die dag in heel Nederland regent. 
Dag ja – want het is geen vaste datum. De laatste werkdag voor Koningsdag valt in Nederland lintjesregen. Deze regendag bestaat niet eeuwenlang. Koningin Emma stelde in 1892 de Orde van Oranje-Nassau in: ‘ter beloning van Onze onderdanen of vreemdelingen, die zich jegens Ons en den staat of jegens de Maatschappij op bijzondere wijze hebben verdienstelijk gemaakt’.

Kanselarijmuseum
Hoe vaak krijg je de kans om zo’n lintje of orde van dichtbij te zien? Erg weinig: ik ken eigenlijk niemand persoonlijk die een lintje ontvangen heeft. Eigenlijk wel jammer: want een orde of lintje is niet zo maar iets: aan het ontwerp wordt zeer veel aandacht besteedt. Ze zien er dan ook prachtig uit. Gelukkig is er een museum waar veel voorwerpen van orde en onderscheidingen te zien zijn. Sinds 1984 is het Kanselarijmuseum gevestigd in een vleugel van Paleis het Loo. Als je voor het Paleis staat is het de rechtervleugel. Op de bovenste verdieping daarvan is een deeltje van de collectie te zien.

Grootste collectie
Het Kanselarijmuseum bezit de grootste collectie ter wereld over ordes en onderscheidingen: bijna 25.000 voorwerpen. Dat is veel te veel om allemaal te laten zien. Sinds 2015 zijn er in de 7 kabinetten 2.000 voorwerpen te zien. Als je alleen zo’n ordeteken ziet liggen zegt het nog niet wat: daarom wordt er bij elk voorwerp ook een uitleg gegeven (in Nederlands en Engels). Je wordt meegenomen door de geschiedenis van de lintjes in Nederland. Een mooi museum maar een helaas door slechts weinigen nog ontdekte parel in de nabijheid van het Loo.

Onbekend maakt onbemind zegt men wel eens: en had jij al eens van dit bijzondere museum gehoord? Ik ben er een aantal keren geweest: als het regent loop ik hier toch liever dan in de prachtige paleistuin…  Klik hier voor alle informatie over dit museum.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram