Het Uilenbos: meer dan een grote speeltuin

De sfeer en het speelplezier van vroeger... zonder mobieltjes!

Het Uilenbos, wie in Lunteren kent niet de oase van spel en plezier in het bos op de Goudsberg. En die bekendheid blijft niet beperkt tot het dorp aan de westelijke Veluwezoom alleen. Bezoekers komen van overal uit de regio. Zo rijden elk voorjaar vrijwel dagelijks een of twee grote bussen het terrein op. Een schoolreisje naar Het Uilenbos is ‘in’. Op hoogtijdagen, en daar mag je de hele maand juni gerust toe rekenen, waaieren vele honderden kinderen uit over de oud-Hollandse speeltuin, de kinderboerderij en het pannenkoekenhuis. Dat is flink aanpoten, weet Niels Vermeer, die twee jaar geleden samen met zijn vrouw Rosalie aan een nieuw en vooral meeslepend avontuur begon.

De start van een warme junidag
Het Uilenbos aan de Beukenlaan, halverwege de ochtend. Je voelt aan alles: er hangt voor de zoveelste keer een ‘warmste junidag ooit’ in de lucht. Aan de picknicktafels op het terras louter moeders, cappuccino en een kingsize glas water in handbereik. Een groepje kinderen zoekt nog een beetje onwennig z’n weg in de speeltuin. Bij de kinderboerderij overleggen een paar meisjes of ze de knuffelweide wel in durven. De in een nieuw jasje gestoken horecagelegenheid begint aan een lange, ongenadig warme dag.

De ware aard van Het Uilenbos
De herstart van Het Uilenbos onder de vliegdennen is veelbelovend. Na een jaar van voorbereiding heeft de horecagelegenheid met de legendarische naam zich het afgelopen seizoen meteen geweldig in de kijker gespeeld. Dat is knap. Dertien hectare grond met een pannenkoekenhuis, een authentieke speeltuin van vroeger, een grote kinderboerderij met zo’n 150 dieren en ook nog eens een partycentrum voor feesten en partijen – ga d’r maar aan staan! Niels grijnst veelbetekenend en zegt: “Ik ben wel wat gewend in horecaland, maar dit is toch van een andere orde. Kijk, je weet dat Het Uilenbos van oudsher een fantastische reputatie heeft die je niet op het spel mag zetten. Tegelijkertijd moet je vernieuwen. Dat hebben we gedaan en weet je wat een van de eerste dingen was die me opvielen: je ziet geen kinderen met mobieltjes rondlopen. Hier kunnen ze nog echt spelen, midden in de natuur. Misschien moet je het zo zeggen: we hebben de ware aard van Het Uilenbos herontdekt en daar zijn we best trots op.”

Historie van het Uilenbos
De grondlegger van Het Uilenbos, we zitten in de jaren dertig van de vorige eeuw, had grootse plannen. Hij kocht een halve bunder grond op de Goudsberg met de bedoeling er een soort Efteling van te maken. Dat vonden de ambtenaren in Den Haag te ver gaan. Een pannenkoekenhuis mocht dan weer wel en er kwam ook een speeltuin, destijds de grootste van de Veluwe en vandaag voor iedereen gratis. Een kinderboerderij, opgezet in de jaren zestig, maakte het verhaal rond. “Weet je wat nu zo leuk is”, zegt Niels met een glimlach, “dat door de jaren heen de spekpannenkoek altijd de meest gevraagde pannenkoek is gebleven. Dat was toen en dat is vandaag nog net zo. Het zijn dan ook de lekkerste pannenkoeken van de Veluwe. Maar wacht even, dat geldt voor onze spareribs niet minder.” Zijn lach wordt breder.

De speeltuin
Hij maakt nog een kanttekening bij de speeltuin. “Nostalgie is mooi maar mag de veiligheid van kinderen niet in gevaar brengen. Wij laten daarom elk jaar alle toestellen keuren, van familieschommel tot klimrekken en van draaimolens tot wipwappen en grote glijbaan. Toen we hier pas bezig waren met de opknapbeurt, werden we gebeld. Een dorpsgenoot zei: ‘Alsjeblieft, laten jullie wel de toestellen staan!’ Goed hè, die betrokkenheid.”

Dieren knuffelen in de kinderboerderij
Niet weg te denken uit de kinderboerderij, uit heel Het Uilenbos eigenlijk, is Herman van Lagen. Buitenmens Herman is al vele jaren het liefst in de buurt van de dieren. En dat zijn er heel wat: dwerggeiten, herten, schapen, konijnen, ezels, hangbuikzwijntjes, pauwen, pony’s, alpaca’s, mini-paardjes, eenden en allerlei andere vogels. Hij kan uren doorbrengen in de keuterij, waar de pasgeboren dieren zich bevinden. (Voor mini-paardjes heeft hij een zwak.) En in de knuffelweide is hij ook graag, om een oogje in het zeil te houden en kinderen te helpen hun angst voor dieren weg te nemen. “Het kan soms best een tijdje duren, maar als je dan zo’n klein jochie uiteindelijk de geitjes ziet knuffelen, weet je dat het goed komt.”

De Valk Roofvogels
Ondernemen zit hem in het bloed en stilzitten kan hij niet, dus heeft Niels ‘De Valk Roofvogels’ weten te strikken om met enige regelmaat op de verste weide van Het Uilenbos spectaculaire en educatieve roofvogeldemonstraties te geven. Vooral in het weekeinde. En dan niet, hoe logisch wellicht ook, met alleen uilen in de hoofdrol. Gieren, papegaaien en diverse andere (roof)vogels zullen eveneens aan de demonstraties van Gerard en Bettine van de Brink meedoen. Het adres waar de shows worden gegeven: Het Uilenbos, Beukenlaan 11, Lunteren.

 

 

 

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram