Het witte goud, zomerkoninkjes en een bongerd vol met kersen

14 april is de start van het aspergeseizoen. Reisden we vroeger naar Limburg af om dagverse asperges te kopen, tegenwoordig zijn ze ook bij diverse aspergetelers op de Veluwe te koop. Voor mij tijd om eens uit te zoeken hoe dit ‘witte goud’ op de Veluwe terecht gekomen is. Het is tenslotte niet niks om zo’n bijzondere groente te gaan telen.

Dat het een bijzonder product is, blijkt wel uit de vele bijnamen: ‘koningin der groente’, het ‘witte goud’ en zelfs ‘points d’amour’! En welke groente heeft nu een eigen seizoensopening, een eigen koningin, eigen schalen om opgediend te worden? Er zijn zelfs aspergebroederschappen en aspergeroutes!

Op bezoek
De Veluwe telt een aantal aspergekwekerijen, maar vanwege de naam ging ik op bezoek bij de Veluwse Aspergeboerderij in Otterlo. De familie Van den Broek, eigenaren van het bedrijf, ontvingen mij hartelijk en vertelden mij dat zij, toen zij in Limburg op bezoek waren en daar uiteraard genoten van overheerlijke asperges, zich afvroegen of het mogelijk zou zijn om op Veluwse grond asperges te kweken. Om daar achter te komen konden ze maar één ding doen: het uitproberen! Ze bewerkten het land. Want asperges groeien alleen op ‘maagdelijke’ grond. Dit is grond waarop nog niet eerder asperges zijn geteeld. Zaaiden dit in en het wachten begon. Want na drie jaar levert het zaad namelijk pas asperges op. Maar het wachten werd ruimschoots beloond, de goede Veluwse zandgrond leverde zachte en malse asperges op. Dus het aantal hectare werd uitgebreid, de koeien en varkens werden verkocht en er werd een nieuwe schuur gebouwd van waaruit de asperges verkocht konden worden. Er werden schilmachines aangeschaft en sinds de start in 2002 hebben ze nog geen moment spijt gehad van hun beslissing!

Het witte goud van de Veluwe is een succes. Dit blijkt uit het feit dat de klanten niet alleen uit de eigen omgeving maar overal vandaan komen! Friesland, Groningen, Rotterdam, Amsterdam… je kunt het zo gek niet bedenken.

Aan een boom zo vol geladen…
Aangezien het aspergeseizoen van half april tot circa 24 juni loopt, was het ook slim om na die periode nóg een product te hebben dat goed zou verkopen. Besloten werd om kersen te gaan kweken. Dit werd uiteraard tot in de puntjes voorbereid, want ook kersen telen doe je niet zomaar. Sinds enkele jaren hebben ze nu een grote overdekte kersenbongerd met twaalf verschillende kersensoorten. De soorten zijn steeds op andere tijden rijp, zodat ze zeker tot half augustus continue verse kersen kunnen leveren. In 2014 zijn er ook pruimenbomen geplant, waardoor in de toekomst ook pruimen uit eigen boomgaard verkocht kunnen worden.

Zomerkoninkjes
Het seizoen van de Nederlandse zomerkoninkjes, loopt ongeveer gelijk aan het aspergeseizoen, maar die zelf kweken doet familie Van den Broek niet. “We kunnen overheerlijke aardbeien kopen bij een leverancier in Limburg en aangezien we heel veel goede reacties op die aardbeien krijgen en mensen ook hiervoor speciaal naar ons toe komen, waarom zouden we ze dan ergens ander inkopen?” Gelijk hebben ze!

Het land op
Na het uitgebreide en zeer interessante verhaal, werd het tijd om eens met eigen ogen te aanschouwen hoe de asperges verbouwd werden. Ik werd mee naar het land genomen en mijn mond viel open: wat een gigantische hoeveelheid aspergebedden!! Het bleek om circa acht ha. te gaan, waar in de drukste periode acht mannen dagelijks met de hand en met een speciale aspergesteker (een lang en scherp mes dat diep de grond in wordt gestoken) de asperges uit de grond halen. Helaas werd er op het moment van mijn bezoek niet gestoken, maar ik kan me voorstellen hoe interessant dit moet zijn om te zien en begrijp nu ook waarom de asperge zo’n exclusieve groente is.

Ook de kersenbongerd was enorm en aan sommige kersenbomen zaten al minuscuul kleine bloesemknopjes! Wat een fantastisch gezicht moet dat zijn om al die bomen in blad te zien met daaraan trosjes mooie rode kersen. Het water liep me al in de mond bij de gedachte aan zo’n overheerlijke en sappige kers!

Tot slot een kijkje in de landwinkel
Ik nam nog even een kijkje in de landwinkel waar naast ham, eieren van eigen kippen en boter ook een groot assortiment biologische wijn en diverse heerlijke streekproducten uit het gehele land te koop zijn, zoals honing, kaas en boeren ijs. Heel slim, want hierdoor kan de klant in één keer een complete maaltijd samenstellen! Met kakelverse eitjes, een paar kilo net gestoken asperges en een fijne wijn voor bij het ‘witte goud’ nam ik afscheid. Ik hoef niet te vermelden dat we ‘s avonds hebben zitten smullen!

Ook bij onderstaande adressen zijn asperges te koop:

  • Leijser Asperges, Van Golsteinlaan 33, 7339 GT Ugchelen.
  • Kwekerij van Beek , Voorsterweg 50, 7371 EK Loenen.

Asperges koken moeilijk? Valt reuze mee. Bekijk hier een instructiefilmpje.

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram