Hoe komt een panter aan zijn voedsel in Burgers’ Zoo?

We leggen brokken vlees in kistjes, zodat de panters regelmatig controleren of een kistje open is gesprongen. Net zoals ze in de natuur op zoek moeten gaan naar hun voedsel.

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is. Dit keer vertelt hij over de Sri Lanka panter!

In Koninklijke Burgers’ Zoo proberen we natuurlijk gedrag van onze dieren zo veel mogelijk te stimuleren. Dat begint al bij het ontwerp van het verblijf. Heeft een diersoort behoefte aan schuilmogelijkheden en beschutting? Klimt een diersoort in de natuur regelmatig? Speelt de aanwezigheid van waterpartijen een belangrijke rol bij het natuurlijke gedrag, of juist niet?

Heeft een diersoort behoefte aan schuilmogelijkheden en beschutting?

 

Maar ook in de dagelijkse routine kunnen dierverzorgers veel wisselende en verrassende elementen inbouwen om het natuurlijke gedrag te stimuleren. Zo zijn er bijvoorbeeld verstopt in het verblijf van de Sri Lanka panters speciale kistjes gemonteerd die op wisselende tijden openspringen. In deze kistjes leggen we brokken vlees, zodat de panters regelmatig controleren of een kistje open is gesprongen. Net zoals ze in de natuur op zoek moeten gaan naar hun voedsel. Of we hangen een vleesbout hoog in het verblijf op, zodat de panter zijn sprongkracht kan demonstreren en zijn sterke kaken nuttig kan gebruiken.

Of we hangen een vleesbout hoog in het verblijf op, zodat de panter zijn sprongkracht kan demonstreren en zijn sterke kaken nuttig kan gebruiken. Bovendien is de panter op deze manier langer bezig met het verschalken van zijn voedsel. Afwisseling en gedragsverrijking houdt de dieren scherp en fit: net als ze in de natuur moeten zijn om te overleven!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram