In het spoor van de Apeldoornse familie Wegerif

De familie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de uitstraling van Apeldoorn

De Apeldoornse architectenfamilie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de uitstraling en identiteit van Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft deze familie tal van woonhuizen, winkelpanden en bedrijfsruimten in Apeldoorn ontworpen en gebouwd. De expositie Arts and Crafts in Apeldoorn: Chris, Agathe en Henk Wegerif besteedt aandacht aan deze familie en hoe zij toen en nu van betekenis zijn voor Apeldoorn. 

Chris Wegerif (1859-1920) was een vooraanstaande Apeldoornse aannemer, architect en meubel- en interieurontwerper. Hij werd vooral geïnspireerd door de sierlijke natuurvormen van Art Nouveau en Jugendstil. Ook de Engelse Arts & Crafts beweging van William Morris was van grote invloed op zijn werk. Op 24-jarige leeftijd, na het overlijden van zijn vader, nam Chris Wegerif het aannemersbedrijf over en vergroot zijn werkterrein van Apeldoorn naar Nederland. Het geld dat hij met zijn aannemersbedrijf verdiende, stak hij in meubels en beeldende kunst. In Apeldoorn stond hij bekend vanwege de bouw van de Mariakerk, de Grote Kerk en meerdere karakteristieke villa’s. In 1898 stichtte hij in Den Haag de kunsthandel ‘Arts and Crafts’, waarbij de Nieuwe Kunst (Art Nouveau, ook wel Jugendstil genoemd) de rode draad was. Met zijn kunsthandel leverde hij een grote bijdrage aan de ontwikkeling van deze stroming in Nederland.

De meubelen en gebruiksvoorwerpen die hij ontwierp werden in ateliers in Apeldoorn en Den Haag vervaardigd. In deze tijd ontwikkelde hij zich ook als beschermer en weldoener van jonge, artistieke talenten. Het huis van Chris Wegerif en zijn vrouw Agathe werd een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Maar Chris Wegerif was ook maatschappelijk een actief man. Van 1897 tot 1920 was hij gemeenteraadslid in Apeldoorn, vanaf 1913 lid van Provinciale Staten van Gelderland en vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel. Prins Hendrik rekende hem tot één van zijn vrienden. Het verhaal gaat dat Chris Wegerif zich nog wel eens verveelde tijdens de monologen van de Koning. Toen Wegerif op een dag zijn aandacht verloren was vroeg de Koning plots: ‘Ik verveel u toch niet, meneer Wegerif?’ Waarop hij zou hebben geantwoord: ‘Welnee Hoogheid, praat u maar door, ik kan zo lekker denken als u praat.’ Chris Wegerif overleed in 1920 vrij plotseling in de trein onderweg naar zijn werk in Den Haag aan een hartaanval.

Het verhaal gaat dat Chris Wegerif zich nog wel eens verveelde tijdens de monologen van de Koning.

Henk Wegerif, een neef van Chris, begon op 21-jarige leeftijd een architectenbureau. Hij bouwde in Apeldoorn onder andere woonhuizen, villa’s, het Leesmuseum en arbeiderswoningen in de Metaalbuurt. In 1925 verhuisde hij naar Wassenaar waar hij nieuwe ontwerpen maakte voor villa’s en fabrieksgebouwen in het land.

De expositie Arts and Crafts in Apeldoorn: Chris, Agathe en Henk Wegerif besteedt aandacht aan deze familie en geeft aan de hand van diverse objecten, foto’s en bouwtekeningen een goed beeld van hun invloed. Op geheugenvanapeldoorn.nl vindt u onder het kopje Apeldoorners de plekken en panden in de Apeldoorn die u kunt bezoeken. Zo kunt u eenvoudig een wandeling uitzetten. Te zien tot en met 1 november in CODA Centrale Bibliotheek en CODA Kenniscentrum, gratis toegang tijdens reguliere openingstijden.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Eva Schaap

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram