Jong leven en bloeiende planten op De Hoge Veluwe

Juni de tijd van het jaar dat jong leven en bloeiende planten op de hoge Veluwe weer beginnen te komen.

Bij het schrijven van deze blog staan de rododendrons in volle bloei. Vooral in de omgeving van Jachthuis Sint Hubertus en in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum zijn er in het verleden veel aangeplant en dus te bewonderen.

Hoewel er eind mei al edelhertkalveren zijn geboren, beginnen de meesten in juni aan een leven op De Hoge Veluwe. Na de geboorte duurt het vaak enkele dagen voordat de kalfjes hun moeder volgen maar al snel kun je ze in de familiegroepen zien spelen. De zichtbaarheid van de andere wildsoorten is nog groot en vooral in de namiddag en avond is een bezoek aan één van de wild observatieplaatsen lonend. Het Park is in juni en juli tot tien uur ’s avonds geopend dus dit geeft je volop de mogelijkheid om na het avondeten nog op wildspeurtocht te gaan.

Er is in de komende tijd zelfs kans om een vos tegen te komen. De opgroeiende jonge vossen hebben veel voedsel nodig, daarom moeten hun ouders ook overdag op jacht.

 

De vogels in het Park vliegen af en aan om hun jongen te voeden en de mannetjes hebben daarnaast ook nog tijd om hun zang te laten horen.

 

Een ander mooi geluid hoor je wanneer je in de avond een fietstocht over het Deelenseveld maakt. In de vennen leven honderden rugstreeppadden en vaak is de ratelende roep van de mannetjes al op grote afstand te horen.

Doordat wij de grote weide voor het Jachthuis door veel maaien en afvoeren van het gras hebben verschraald, is dit veld een belangrijke groeiplaats van de rietorchis geworden. Wanneer je de Berlagewandeling om de vijvers volgt kom je door een veld met deze bloeiende orchideeën.

Er zijn deze maand meer bloeiende planten te ontdekken want ongeveer 80% van de flora in het Park staat nu in bloei. Soorten die in het oog springen zijn: vingerhoedskruid, dopheide en beenbreek. De laatste twee soorten zijn vooral op het Deelense Veld te zien.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Ruseler

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram