Cadeautje van Moeder Natuur

Trek erop uit samen met je Moeder om van Moeder natuur te genieten!

Begin mei komen de vele beukenlanen in de nabijheid van Hoog Buurlo in het frisse groene blad. Een werkelijk waar prachtig aangezicht, dit in combinatie met de helder blauwe lucht en de witte stapelwolken. Een mooier contrast van frisse natuurlijke kleuren is er naar mijn idee niet denkbaar. Optimaal genieten van de prachtig mooie Veluwse omgeving!

Als je momenteel vanaf de Ugchelse Enk via het landgoed van der Huchtbos richting Hoog Buurlo gaat, ontkom je niet aan de prachtig mooie aangezichten van de vele beukenlanen. Aan ieder kant van de weg kolossale beuken, vaak twee of zelfs drie rijen dik. In veertien dagen tijd ontspringen de dikke bladknoppen in heus blad en dit geeft een enorm mooie fris groene aanblik.

Oorsprong van de beukenlanen
Veel lanen zijn aan beide zijden voorzien van beukenbomen. twee jaar geleden fantaseerde ik nog dat dit heuse Koningslanen waren van Paleis het Loo naar de omgeving van Arnhem. Ik zag zo koning Willem III met zijn hele gevolg te paard over deze lanen schrijden. Maar de ligging en routes en het plotseling stoppen van de lanen bij de heide gaven mij een wantrouwend gevoel…

Na enig onderzoek blijkt dat begin 1900 de heide velden tussen Hoog Buurlo en de Ugchelse Enk werden ontgonnen en dat de beschikbare grond werd gebruikt om hout te produceren (zgn. productiebossen). Om de verschillende kavels goed te bereiken werden er zandwegen aangelegd. Deze wegen werden aan beide zijden voorzien van beukenbomen, vaak wel drie rijen dik. De achterliggende gedachte hiervan is vrij praktisch. De kroon van een beukenboom in het blad is erg dicht. Onder beukenbomen groeit dus bijna niets. Dit is de reden dat er naast de lanen beuken werden geplant aangezien deze beuken een soort brandhaard vormen bij eventuele bosbranden. Ofwel de eventuele bosbrand slaat vrij moeilijk over via de grond van het ene bosperceel naar het andere perceel.

Erg mooi om te beseffen dat de ‘brandpreventiewegen’ van destijds ons 115 jaar later op moederdag zulke prachtig mooie lanen en aangezichten opleveren!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Herm Hullegie

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram