Het kleine wild van de Veluwe

In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet die leggen in de meimaand niet… Een leuk versje maar helemaal waarheid is het niet. In mei zijn bijvoorbeeld de bosuilen al uit het nest en de koolmezen in uw tuin gaan na het eerste nestje ook weer verder met het tweede legsel. Dus ook in juni wordt er nog volop gebroed.

Nestjes in alle soorten en maten
Ook andere dieren leggen eitjes en maken een soort nestje, spinnetjes bijvoorbeeld ook. Ga maar eens kijken wat voor mooie bouwsels er tussen heidesprieten en grasstengels gemaakt worden. En zandhagedissen graven een mooi holletje in het zand waar ze hun eieren in leggen. Het lijkt dan net of een dame met haar naaldhakje in het zand heeft geprikt. Een ondiep kuiltje in de grond, daar worden eieren van onder andere de graspieper in gelegd.

Kijk uit voor de kleintjes…
Omdat deze kleine dieren makkelijk over het hoofd gezien worden, worden ze ook makkelijk vertrapt. Een gaatje in het zand waar de eitjes van een kleine hagedis in liggen of misschien wel een broedplaats van de adder, daar loop je zo overheen. En die schattige graspieper of veldleeuwerik die het bezoek zo bijzonder maakt broedt ook op de grond.

Op de paden 
Daarom is het extra belangrijk dat je tijdens je bezoek aan de natuur op de paden blijft. Een prettig voordeel ervan is ook dat je minder kans op teken hebt. Maar het risico blijft, dus voer altijd een tekencheck uit!

Bezoek?!
Ook voor de grote dieren is het prettig dat je op de paden blijft. Dieren weten heel goed waar mensen komen en zolang we hun met rust laten kunnen we ze ook beter zien. Vergelijk het met je thuissituatie; we zijn gewend dat mensen langs ons huis lopen, daar kijken wij niet van op. Maar nu loopt iemand bij ons de oprit op, hé wat is dit? Bezoek? We worden dan ineens alert. Dat gebeurd in de natuur ook, want reken maar dat ze je negen  van de tien keer allang hebben gezien of geroken. 

Zelf op pad? 
Deze kleine wonderen der natuur zijn voor het geoefend oog goed te vinden. Misschien dat je tijdens een kort bezoek aan de Veluwe dit wat lastiger vindt. Als boswachter kan ik je dan de beste tip geven die er is; ga eens op stap met de boswachter!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Boswachter Sabine

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram