Klimmen in de natuur?

Natuurlijk ga je dan naar Simia!

Wel eens goed naar apen gekeken die hoog in de bomen relaxed van tak naar tak zwaaien? Een beetje als Tarzan, zeg maar. Als ik heel eerlijk ben: ik word daar altijd een tikkeltje jaloers van. Die vrijheid, vliegen door de lucht. Heerlijk lijkt me dat. Dan is er eigenlijk maar één remedie: op naar een klimbos niet al te ver van huis om je lekker uit te leven!

Vroeger moest je voor een klimbos van enige allure de grens over, anno 2016 schiet als eerste Simia door mijn hoofd, op het terrein van ’s Heeren Loo. Aarzel niet en ga met kinderen en/of kleinkinderen het avontuur aan. Die uren vergeet je je leven niet meer. Zo’n 15.000 klimmers elk jaar zullen het direct beamen. Overigens betekent simia in het Latijn niet voor niets aap!

Kickstart 
Frank Bookelman is in elke vezel een avonturier. Lefgozer ook wel en dol op avontuurlijke sporten met een gevaarlijk randje. Een klimbos bouwen, ja, dat leek hem wel wat. Hij aan de slag en in juni 2012 opende Simia zijn poorten. De touwen hingen nog maar net in de bomen of hij had de prijs voor ‘beste jonge ondernemer van het jaar’ al op zak! Een kickstart, heet zoiets in sporttermen.

Weg van de bewoonde wereld
Over zijn project zegt hij laconiek: “Ik weet niet of ’t het beste klimbos van de Veluwe is, maar dit bos is wel het meest bijzonder.” Het opmerkelijke van ‘zijn’ bos zit ‘m vooral hierin dat je het gevoel bekruipt de bewoonde wereld ver achter je te hebben gelaten. Je klimt in de natuur! En voor je het in de gaten hebt klimmen de snotapen met je mee… Maar, beklemtoont Frank een paar keer, hoe leuk en gezellig het allemaal ook is, veiligheid heeft bij hem de hoogste prioriteit. Ervaren instructeurs houden constant een oogje in het zeil.

Als Tarzan door de touwen 
Vele wegen leiden naar Rome, dat weten we allemaal. Bij Simia leiden vier routes met verrassende en onverwachte hindernissen naar een geweldige middag vol adrenaline. Want spannend ís het. Probeer maar eens over een wiebelende touwbrug aan de overkant te komen, of over grote houten tonnen te klauteren zonder een duikeling te maken. En moet je zien wat er met de grootste durfallen gebeurt wanneer ze heel eventjes in de huid van Tarzan kruipen…

Dan is er nog een vijfde route die je in Nederland nergens anders tegenkomt: eentje voor mensen met een loopbeperking. En er wordt aan de Apeldoornseweg in Wekerom momenteel zelfs al aan een rolstoelroute gedacht!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram