Klompenpaden op de Veluwe

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen wandelaars over de geschiedenis van de omgeving.

Ijsvogel
In de nabijheid van recreatieplas Kievietsveld in Emst lopen enkele beken. De ijsvogel met z’n karakteristieke knalblauwe en oranje kleuren heb ik hier al enkele malen waargenomen. Echt ongelooflijk mooi om dit vogeltje in levende lijve te zien. Wat tevens opviel waren de paaltjes met beeltenissen van het Klompenpad erop. Mijn aandacht was gewekt en hedenochtend heb ik de deze wandeltocht volbracht.

Loobrinkerpad
In Emst zijn verschillende Klompenpaden uitgezet. Een ervan is het Loobrinkerpad, een prachtig mooie wandeling van 10 km. De variatie van deze wandeling is enorm. Vanaf het Kievietsveld loop je verder tussen de weilanden, koeien en boerderijen. Het Vossenbroek dient zich aan, dit gebied bestaat uit een elzenbroekbos omgeven door natte graslanden met houtsingels. In het midden van het gebied ligt een verhoging met een dassenburcht. Vervolgens ga je tussen de akkers, langs een beekje naar een mini bosje, alwaar een mooie rustplaats is gecreëerd nabij een vennetje, optimaal genieten. Via het Emsterhof loop je over de oude spoorlijn Apeldoorn-Zwolle weer naar het beginpunt van de wandelroute.

Klompenpaden
Het motto is: ‘Klompen aan, rugzak op en gaan!’ Momenteel zijn er ongeveer 100 Klompenpaden uitgezet en beschreven. Check de website voor meer informatie. Ook is er een app beschikbaar met alle routes. De routes zijn in het veld aangegeven met duidelijke bordjes.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Herm Hullegie

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram