KNA met Lunterse bluf en passie op weg naar derde landstitel fanfareorkesten?

In de Nederlandse fanfarewereld is KNA (Kunst Na Arbeid) een tegenstander om rekening mee te houden. Logisch natuurlijk, wanneer je sinds 2010, het ontstaansjaar van de ONFK, al twee keer met de hoofdprijs uit Friesland bent vertrokken. Een nieuwe landstitel, en dan ook nog eens in een jubileumjaar, is voor de Lunteranen een droomscenario. Voorzitter Marco Klomp, die zelf ook meespeelt (trompet), is echter vol vertrouwen: “Het wordt geen appeltje eitje, dat weten we. Het zijn allemaal toporkesten die aan de ONFK deelnemen. Onze grootste concurrent komt uit Noord-Brabant: het Andels Fanfare Corps. Als we op de toppen van ons kunnen spelen, kunnen we ze hebben.”

KNA en Lunteren, ze horen bij elkaar. Waar komt dat gevoel vandaan? “Wij doen heel erg ons best om midden in de dorpsgemeenschap te staan”, verklaart Klomp na een kort stilzwijgen. “Door de muziek te spelen, onder andere tijdens onze jaarlijkse Winterconcerten, die men hier graag wil horen. Toegankelijke muziek, leuke muziek. Maar dan wel op een zo hoog mogelijk niveau en vol passie. Het zit snor met onze genen, zou je kunnen zeggen.”

Eindelijk kan ik een vraag kwijt waar ik al jaren mee rondloop: is het waar dat bij wedstrijden van fanfareorkesten de juryleden de muzikanten niet kunnen zien? “Klopt”, zegt Klomp. “Zeven van de beste amateurorkesten doen mee in Friesland. De volgorde wordt bepaald door loting, geen enkel orkest wordt aangekondigd. En alle orkesten spelen hetzelfde nummer. Heel eerlijk dus allemaal. De jury zit in een geblindeerde box en moet zich echt concentreren op de muziek. Kan dus niet worden afgeleid door randzaken. En toch zijn er juryleden die soms een orkest herkennen, bijvoorbeeld aan de specifieke eigen klank. Dat vind ik zó knap.”

Donderslag bij heldere hemel
In alle euforie zou je bijna vergeten dat KNA in 2016 een forse tegenvaller heeft moeten incasseren. Een financiële domper die in het dorp voor de nodige ophef heeft gezorgd. In haar oneindige wijsheid maakte de gemeente Ede abrupt een einde aan het ophalen van oud papier door verenigingen. Voor grootste inzamelaar KNA kwam die mededeling als een donderslag bij heldere hemel. “Al 50 jaar haalde onze vereniging oud papier op in Lunteren”, zegt Klomp. “De opbrengst daarvan kwam vooral ten goede aan onze jeugdopleiding. Mede daardoor draaien we al vele jaren mee in de top van Nederland. Je zou zeggen: daar ben je als gemeente dan toch trots op? Die maatregel scheelt ons jaarlijks bijna dertig duizend euro ofwel een kwart aan broodnodige inkomsten. Ons voortbestaan staat op het spel. Zie je het voor je: Koningsdag en de Oud Lunterse Dag zonder KNA?”

Maar de KNA-voorzitter is geen man om lang bij de pakken neer te zitten. Hij is de teleurstelling inmiddels voorbij en vertelt dat er “linksom én rechtsom” hard wordt gezocht naar alternatieven om van de Lunterse jeugd ook in de toekomst rasmuzikanten te kunnen blijven maken. En dat gaat lukken, daarvan is hij overtuigd. De contributie is verhoogd, nieuwe donateurs hebben zich reeds aangemeld en hopelijk valt de jeugdsubsidie van de gemeente dit jaar substantieel hoger uit. “KNA heeft niet 110 jaar van zich laten horen om vervolgens voorgoed stil te vallen. Pessimisme hoort niet bij mij, pessimisme hoort niet bij Lunteren.”

Try-out in Bennekom
Om zijn laatste woorden te onderschrijven wijst Klomp op de try-out van het fanfareorkest op zaterdag 6 mei in het Muziekcentrum van OBK Bennekom, Kierkamperweg 36. Daar moeten alle puzzelstukjes op hun plaats vallen voor een spetterend optreden een week later in Drachten. Hij moet er zelf een beetje om lachen, maar zegt dan toch: “Onze laatste generale repetities in 2013 en 2015 waren allesbehalve vlekkeloos, maar we wonnen wel. Toen het moest was daar precies op tijd die Lunterse bluf, die passie, dat zelfvertrouwen. Dat zou komende maand zomaar weer kunnen gebeuren. Ach, laat dat maar over aan onze dirigent Erik Kluin. Die heeft vaker met dat bijltje gehakt.”

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram