Kom in het Kasteel!

Een kasteel in Loenen met een geschiedenis van meer dan 400 jaar. In particulier bezit, maar gelukkig mag je er op bezoek komen. Volg je ook de rondleiding rondom en door het kasteel? Heel interessant!

Kasteel ter Horst: een kasteel in Loenen met een geschiedenis van meer dan 400 jaar… in particulier bezit, maar gelukkig mag je er op bezoek komen. Volg je ook de rondleiding rondom en door het kasteel? Heel interessant!

Apeldoorn heeft 2 kastelen: Het Oude Loo en Kasteel ter Horst. Van beide kastelen is Het Oude Loo niet te bezoeken: de Oranjes hebben deze in gebruik als ‘buitenverblijf’ en helaas laten zij geen bezoekers toe.

Kasteel ter Horst in Loenen
Gelukkig is bij Kasteel ter Horst in Loenen wel een inkijkje mogelijk. Zo is ondanks dat de eigenaar zelf op de eerste verdieping woont de begane grond beperkt toegankelijk. Nou is het niet de bedoeling hier als bezoeker rond te gaan struinen, daarom is het op een paar dagen in de week- en dan alleen van 1 mei t/m 31 oktober mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding.

Een bezoek aan het kasteel
Zelf woon ik in de buurt van Loenen maar was nog nooit in het kasteel geweest. Dus begin september ben ik gewoon eens aangesloten bij een rondleiding… en ik moet zeggen dat het bijzonder leuk is om ook eens te doen! Je hoort en ziet verrassende dingen. Zo vertelde de gids een leuke anekdote over de reden dat er in de garage geen Duitse auto’s welkom zijn en laat hij zien dat niet alles wat een raam lijkt ook daadwerkelijk een raam is. Dit klinkt waarschijnlijk geheimzinniger dan het is, deze ‘raambelasting’ van vroeger tijden, maar de geschiedenis van het kasteel wordt op een leuke manier uit de doeken gedaan. Geen droge jaartallen van bewoner x die leefde van jaar y tot jaar enz. De geschiedenis komt tot leven.

Tijdens de rondleiding kun je ook een blik werpen op het interieur van het kasteel. Je beweegt je door enkele mooi gemeubileerde kamers en je komt in de koude én warme keuken. Als in de vroeger tijden namelijk het gigantische fornuis opgestookt werd was een ijskast geen overbodige luxe. Zo vind je de originele ijskast nog steeds terug! Geen ijskast op 230 V maar een hele andere koeling wordt hier gebruikt.

Ook leuk om te zien is de trouwzaal die heel populair is om de trouwgelofte (of hernieuwing van je trouwgelofte) in af te leggen. Mooie schilderijen, een bijzondere schouw, een kast met allerlei snuisterijen: de gids vertelde heel leuk over deze details.

Ik ga natuurlijk niet alle details vertellen (het zijn er ook zo veel dat ik ze niet allemaal onthouden heb). Dus ga vooral zelf eens een kijkje nemen bij Kasteel ter Horst in Loenen!

Ps. Bekijk ook even goed het familiewapen op de voorkant van het Kasteel. Bij mijn profiel vind je de vlag van Loenen: die is afgeleid van dat familiewapen van de Hackforts.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jan uut Loenen

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram