Konijnen als voedseldieren!

In de natuur worden prooien weliswaar levend gevangen, maar daar hebben ze altijd een kans om te ontsnappen, hoe klein soms ook.

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

In Koninklijke Burgers’ Zoo leven diverse roofdieren verspreid over verschillende afdelingen in het park. Deze roofdieren krijgen hoofdzakelijk rund, paard of schaap te eten, maar ook wel eens konijnen. Varkensvlees is vaak te vet en daarmee niet zo gezond en aan kleinere roofdieren worden ook ratten, muizen en kippenkuikens gevoerd.

Konijnen zijn voor diverse roofdieren heel voedzaam en bevatten belangrijke vitaminen en mineralen.

Hoewel iedereen weet dat roofdieren vlees eten, hebben veel mensen toch een wat dubbel gevoel als er konijnen gevoerd worden. Veel mensen hebben thuis een konijntje en deze dieren hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. En waarom zou je geen konijnen kunnen voeren als deze dieren een goed leven hebben gehad? Wat maakt een konijn anders dan een varken of een rund?

Konijnen zijn voor diverse roofdieren heel voedzaam en bevatten belangrijke vitaminen en mineralen. Zo halen jonge dieren in de groei veel kalk uit het eten van konijnen, waardoor ze sterke en gezonde botten krijgen. Bovendien voeren we nooit levende dieren, met uitzondering van insecten.

In de natuur worden prooien weliswaar levend gevangen, maar daar hebben ze altijd een kans om te ontsnappen, hoe klein soms ook. Het prooidier leeft daar in zijn eigen territorium en kent alle paden en verstopplekken van zijn natuurlijke leefgebied vaak van buiten. In een afgesloten dierverblijf is de overlevingskans uiteindelijk letterlijk nul procent en zou een konijn veel onnodige stress ervaren. Dat vinden we niet correct, want ook met je voedseldieren moet je op respectvolle wijze omgaan.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram