Koning Winter even op bezoek

Vanochtend, 25 november, liep ik door het bos en zag naast het pad een tak met ijshaar. Van afstand leken het net pluisjes wol.

Fotocamera
Natuurlijk heb je op zo’n moment geen fotocamera bij je. Ik ging gauw naar huis om de camera op te halen. Nou ja, gauw… Ik bleek toch al een half uur van huis te zijn gelopen. En dan op de fiets terug, hopend dat dit bijzonder en mooi fenomeen er nog is. Ik was nog net op tijd om deze foto te maken. Ik weet het, het is geen topfoto, maar het fenomeen ijshaar is wel heel mooi.

Zeldzaam verschijnsel
IJshaar, ook wel de baard van Koning Winter genoemd, is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel. Er ontstaan haarachtige, wollige ijsdraadjes op dood en nat kernhout van voornamelijk beuk en eik, wanneer de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt en de luchtvochtigheid hoog is. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij, dat door zeer kleine openingen in het hout naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur, en dat is ijshaar.

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Karin van der Kaaden

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram