Koningsdag op een Koninklijk plekje

Het valt niet te ontkennen: Apeldoorn en Oranje horen bij elkaar. Al sinds 1684, dus meer dan 300 jaar is de Oranje-familie aanwezig in Apeldoorn. En als er wat te vieren valt in het Oranjehuis, dan doen de Apeldoorners vrolijk mee!

Een ´Appeltje van Oranje´
Op de verjaardag van koningin Wilhelmina in Apeldoorn trokken hele schoolklassen naar het Loo om haar een aubade te brengen. Na afloop ontvingen ze steeds als traktatie een sinaasappel (ja – een echt ‘Appeltje van Oranje’). Er wordt nog met nostalgie aan die tijd terug gedacht. Ook onder de stadsgidsen zijn er nog mensen die meegingen naar het Loo, zongen voor de jarige koningin en ook zij herinneren zich de sinaasappel nog heel goed. Toen Juliana koningin werd was er op haar verjaardag, 30 april, steeds een defilé op Soestdijk, maar Apeldoorn bleef zeker feest vieren!

Koninginne- en Koningsdag
Beatrix werd koningin maar besloot Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Dit vooral omdat haar eigen verjaardag op 31 januari valt: niet echt een datum waarop je lekker buiten feest kunt vieren. Maar sinds het aantreden van Willem Alexander vieren we Koningsdag op de 27e april. Dat verschilt maar zo weinig met 30 april dat hij besloot Koningsdag op zijn eigen verjaardag te laten vallen.

Prinsennacht
Zoals in vele plaatsen is het de nacht vóór Koningsdag al feest: dat heet dan in Apeldoorn Prinsennacht en niet zoals in bijna heel Nederland Koningsnacht. Op het stationsplein is het daverende feest van ‘Stationsdance’.  Maar ook op andere plekken in de stad (zoals in het uitgaansgebied Caterplein) wordt al vooruitgelopen op het feest van de volgende dag.

Cultuur in het Oranjepark
Waar ik zelf altijd begin met de Koningsdagviering? Kunst, cultuur en theater in het Oranjepark. Heel verschillende kunstenaars en artiesten laten zien wat ze in huis hebben. En dan natuurlijk de boekenkraam van Vereniging Oud Apeldoorn. De vereniging heeft een groot archief met boeken over Apeldoorn. Dit archief krijgt tijdens het jaar vele aanvullingen. Dubbele exemplaren worden op Koningsdag voor een vriendelijk prijsje te koop aangeboden.

Kermis op het Marktplein 
En dan is er op Koningsdag natuurlijk Kermis! Van oudsher zijn veel kermisbedrijven in Apeldoorn gevestigd. Deze zetten voor Koningsdag hun beste beentje voor zodat het publiek kan genieten op het marktplein in het Centrum.

De populaire kleedjesmarkt
De kleedjesmarkt in Apeldoorn is een van de redenen waarom mensen uit de regio naar Apeldoorn komen: in de buurt van het station, maar ook in het Centrum, op de Nieuwstraat, begin van de Asselsestraat, Beekpark, Roggestraat en Paslaan is het vol met ‘verkopers en verkopertjes voor één dag’. De keuze is vast weer reuze en de prijsjes zijn traditioneel reuze-laag. Ga je ook speuren naar dat ene bijzondere koopje? Met misschien de droom dat je ooit bij ‘Tussen Kunst en Kitsch’ te gast bent en hoort dat je koop van enkele euro’s maar liefst 10.000 euro waard is?

Net even anders
Heeft heel Apeldoorn feest op Koningsdag?  Nou, de meeste Apeldoorners zullen wel iets feestelijks doen. Maar in de Beemte, een buurtschap in Apeldoorn, houden ze hun eigen Oranjefeestje nog steeds omstreeks 31 augustus: de verjaardag van Wilhelmina. Traditie he? En twee keer feest is toch beter dan maar één keer feest? Want als er feest is doen zowel Apeldoorners als Beemtenaren graag mee! 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram