Lammetjes luiden de lente vrolijk in

Een explosie van lammetjes viel de schaapskooi van Ermelo weer ten deel. De kraamkamers waren medio januari al weer ingericht door middel van strobalen, in afwachting van het jonge spul. Op 29 januari was het zover en werd de eerste tweeling geboren en daarna ging het vijf weken lang door met gemiddeld 10 lammetjes per dag.

Eind februari moesten er nog maar 4 schapen lammeren en waren er al 221 lammetjes geboren! Keurig verdeeld over 112 jongetjes (ramlam) en 105 meisjes (ooilam). Grappig dat de natuur dit zo evenwichtig regelt.

Opvallend is ook, dat de rammen die in het najaar bij de schapen worden gezet om de ooien te bevruchten, hun werk zo goed doen, want slechts zes van de 172 ooien bleken niet drachtig te zijn geworden. Om nagenoeg 100% zwangerschap te bereiken blijven de (7) rammen vijf weken lang bij de schapen. Dan heeft elke ooi in elk geval een eitje kunnen leveren en kan zij zo goed als zeker drachtig worden. Tussen het oudste en het jongste lammetje zitten dus vijf weken. En wat voor een weken! Voor de herder en haar helpers is het een hectische tijd waarin zij amper thuis slapen. Op de zolder van het bezoekerscentrum worden slaapplaatsen ingericht en er staat ook wel eens een caravan op het terrein voor de mensen die ’s nachts paraat moeten zijn bij het lammeren.

Kolder in de kop
Inmiddels slaapt de nachtploeg weer thuis en de katten, die de muizen helpen verjagen, slapen weer lekker in de kooi. De lammetjes worden al weer groot en dartelen al lekker buiten, rondom de kooi. Ook al is het koud, als ze eenmaal de kolder in hun kop hebben, merken ze daar niets van. In het weiland rennen ze soms met zijn allen rond en geven een echte show weg voor het publiek dat in groten getale naar hen komt kijken. De hei gaan ze nog niet op, dat gaat pas gebeuren als ze allemaal groot genoeg zijn om met hun moeders mee te mogen. Dat zal in elk geval pas na de jaarlijkse lammetjesdag van de stichting Schapedrift Ermelo zijn, dit jaar op 19 maart.

Knuffelen
Natuurlijk mogen de kinderen op deze jaarlijkse lammetjesdag de lammetjes knuffelen en aaien in de knuffelhoek. Maar ze kunnen ook genieten van poppenkast en theater of lekker draaien in een draaimolentje. Ook liggen er schapenkleurplaten die ze zelf mogen versieren.

Een aanrader zijn de demonstraties schapen drijven. De scouts gaan een parcours klimmen en kinderen mogen lekker meedoen. Wie van al die leuke activiteiten honger en dorst heeft gekregen, kan zijn hart ophalen. En natuurlijk kunnen de vaders en moeders geen nee zeggen tegen al die lieve knuffeltjes die hun kindjes hebben gezien bij de schaapskooi. Dus voor wie de lammetjes nog klein wil zien, ga een dezer dagen naar Ermelo en zie het jonge spul met eigen ogen. De lente is echt begonnen!

Wil je ook lammetjes knuffelen? Klik hier voor alle lammetjesdagen op de Veluwe!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jeanne Dijkstra

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram