Liefdevolle zorg voor Jersey koeien betaalt zich uit: Remeker kaas

De biologische melkveehouderij en kaasmakerij De Groote Voort aan de Postweg 110 in Lunteren exporteert Remeker kaas naar alle windstreken. Maar klanten uit de eigen streek hebben nog altijd een streepje vóór! “Wij herkennen ons in die gepassioneerde jonge ondernemers”, zegt Jan Dirk van de Voort. “Hun innovatieve instelling spreekt ons aan en ze zullen bij ons nooit tevergeefs aankloppen.”

Biologische natuurkorstkaas 
Wat is vers, gezond en nog lekker ook? Die vraag houdt pionier Jan Dirk van de Voort al zijn hele leven bezig. Het eerste deel van het antwoord vond hij dertig jaar geleden: op biologische wijze kaas maken. We hebben het over de inmiddels tot ver over onze grenzen bekende Remeker natuurkorstkaas. Zo’n tien jaar later werd het antwoord compleet: antibioticavrij en niet geënt. De weg naar succes lag open. Met vallen en opstaan, maar daar maalt Jan Dirk niet om. Sterker nog, het geeft hem nieuwe energie.

De Groote Voort
De Groote Voort is een bijzonder plekje in de zuidwesthoek van de Veluwe. Hier grazen zo’n 90 Jersey koeien op kruidenrijke weiden. Koeien met hoorns, en dat kun je gerust opvallend noemen. De boerderij verwerkt uitsluitend de rauwe melk van de eigen dieren, gebruikt geen conserveringsmiddelen en slechts heel weinig ongeraffineerd zeezout. In het kaaspakhuis rijpt de kaas vervolgens net zo lang tot de juiste smaak bereikt is.

De perfecte kaas
Jan Dirk en zijn vrouw Irene zijn pas tevreden als aan alle voorwaarden om tot een perfecte kaas te komen is voldaan. Denk aan de bodem, het gras, de koeien, de mest, de melk én aan het eind van de rit de kaas – alles moet in balans zijn. “En klopt er onderweg iets niet, dan gaan we op zoek naar de oorzaak”, zegt de man wiens familie al vier eeuwen op dit stukje Veluwe boert. “Innovatie zit in ons DNA, zeg ik wel eens. We zijn nu bezig om zelf zuursel te maken.”

En klopt er onderweg iets niet, dan gaan we op zoek naar de oorzaak

Wie Jan Dirk een gepassioneerde idealist noemt, wordt gecorrigeerd. “Gepassioneerd? Jazeker. Maar ik noem mezelf liever een realistisch idealist die uiteindelijk wordt beloond met de bijzondere smaak van een fantastisch product. Je moet echt weten hoe het verdienmodel in elkaar zit. Kijken naar de cijfers dus. Met alleen enthousiasme red je het niet.”

Prijzenwinnaar
In 2013 werd de Remeker Puur (9 maanden gerijpt) uitgeroepen tot de best belegen kaas van Nederland. Twee jaar eerder raakte de Ekoland Innovatieprijs Jan Dirk in het hart. En dit jaar nog zijn de kaasmakers uit Lunteren uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Doen die prijzen hem nog wat? “Geloof me, ik ben er ontzettend trots op. Maar meer nog ben ik trots op het feit dat onze natuurlijke manier van werken loont. Iedereen die hier werkt snapt waar hij mee bezig is. Alles komt ten goede aan de smaak van onze kaas. Daar doen we het voor.”

Gehoornde koeien
‘Gehoornde dames’ vind je nauwelijks in ons land. Hoe zit het ook alweer met die hoorns van de Jersey koeien? Jan Dirk, als een volleerd docent: “Jaren geleden al hebben wij ontdekt dat hoorns mineralen bufferen. Dat wil zeggen als de koe iets extra’s nodig heeft en dat niet genoeg uit voeding kan halen, ze dat uit de hoorns haalt. En dat komt de kwaliteit van de melk natuurlijk ook weer ten goede.”

Kleinschalig
Remeker gaat de halve wereld over, zelfs in de Verenigde Staten zitten liefhebbers van deze kaas. Maar Rupsje Nooitgenoeg zal Jan Dirk nooit worden. “Voor ons geen meer, meer, meer. Wij zijn er niet op uit zoveel mogelijk melk uit onze koeien te halen. Wij geloven niet zo in schaalvergroting. Voor ons is en blijft de  Gelderse Vallei ook belangrijk. Niet dat ik Remeker een streekproduct wil noemen, maar klanten uit de streek hebben wel een streepje vóór. Ook al hebben we in principe een klantenstop, ben je klein en kom je uit de buurt dan ben je bij ons welkom. Landwinkels als ’t Schuurtje in Wekerom en ‘t Doesburger Erf verkopen onze kaas wel, evenals De Zuivelhoeve in Barneveld. Onze laatste klant is Hoeve Landlust in Ederveen. We hebben het dan over gepassioneerde jonge ondernemers met een innovatieve instelling die ons aanspreekt. Die klanten willen we sowieso. Het zou jammer zijn als je die liet lopen.”

Spraakmakende kaas
Remeker kaas is spraakmakend en dat betekent: excursies. Uit de woorden van Jan Dirk blijkt al snel dat de dagen van alleen maar rondleidingen voorbij zijn. Zelf doet hij altijd de vakgerichte excursies, zoals voor onderwijsinstellingen en universiteiten, ook uit het buitenland. De kinderen en aanhang nemen de Open Dagen voor particulieren op afspraak voor hun rekening. En echtgenote Irene, die in de gemeenteraad van Ede zit, neemt de ambtenaren bij de hand het bedrijf in. Jan Dirk heeft nog een nieuwtje: “In 2017 komen we met een eigen Open Biologische Dag. Ergens in juni, dus houd onze website in de gaten.”

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram