Maak een zin voor het Hulshorsterzand

Monument de Souvenir

Zomaar ineens in het Hulshorsterzand doemt in de zandverstuiving een opmerkelijk object op. Een luchtspiegeling? Wat is het? Wat doet het daar? Even ernaartoe lopen.

Het lijkt wel een zandsculptuur! Dichterbij gekomen lijkt het ‘ding’ van staal te zijn met daaroverheen een laagje zand. Aha, nu zie ik wat het is: een Monument de Souvenir. Ja, die ken ik wel van toeristische trekpleisters als The Eye in Londen of de Eiffeltoren in Parijs. De penningen die uit die machines rollen zijn een blijvende herinnering aan een mooie dag.

Ik pak een een muntje uit mijn portemonnee – 5 of 10 eurocent gaat erin – en gooi het in de gedenknaald. Ik draai de wals rond en even later is mijn muntje omgetoverd tot een souvenirpenning. Het muntje leg ik in mijn hand. In het midden zie ik de afbeelding van de gedenknaald en eromheen staat een poëtisch tekstje dat vertelt over Nederland op zijn mooist.

Kort geleden vertelden de makers van het Monument de Souvenir me – het ontwerpersduo Krijn Christaansen en Cathelijne Montens – dat ze graag nieuwe teksten willen. Fervente verzamelaars vragen erom. De souvenirpenningen blijken een heus collectorsitem te zijn.

Omdat hun kunstwerk deel uitmaakt van de Veluwe, vragen de kunstenaars mensen naar hun beleving van dit natuurgebied. Als ode aan een bijzondere plek. Iedereen kan meedoen met de prijs. De drie beste inzendingen worden uitgekozen en op een nieuwe wals in het monument geplaatst.

Laat je inspireren door Wouter Klootwijk:
‘Gedenk het zand.
Gedenk de bomen.
Het schone land.
Mij overkomen.’

Zinnen van maximaal 90 tekens zijn welkom op info@kccm.nl, o.v.v. Woorden voor Monument de Souvenir. Lees meer over de gedenknaald en de prijsvraag op de website of op de Facebookpagina van Nieuwe Veluwe.

 

Bekijk hier het filmpje over het idee achter Monument de Souvenir:

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Ria Dubbeldam

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram