Mee met een Apeldoornse stadsdgids!

Of zien we de prachtig gerestaureerde panden aan het eind van de Hoofdstraat?

Een pasklaar antwoord op de vraag: "Hoe gaat dat nu, zo'n stadswandeling"? heb ik niet. Ik vertel hier over hoe een wandeling van de agenda gaat.

Op de vraag: hoe gaat dat nou, zo’n stadswandeling? heb ik geen pasklaar antwoord. Er zijn twee soorten wandelingen: vrije wandelingen en vaste wandelingen.

Bij een vrije wandeling wordt tussen de klant en gidsencoördinator een wandeling op maat samengesteld.  Daar kom ik zeker in een latere blog nog eens op terug!
De vaste wandelingen zijn opgenomen in de agenda op de site. Als gids weet je al in het begin van het jaar welke wandelingen je gaat lopen. Je wordt door de coördinator ingedeeld op basis van beschikbaarheid.
Als ik je eens meeneem voor een centrumwandeling? Het is spannend hoeveel gasten er komen: er is vrije inloop, dus aanmelden is niet nodig. Op de site staat: “Komt u met een groep groter dan 8 personen, dan is vooraf aanmelden gewenst zodat er een extra gids voor u aanwezig is.”

We hebben gehoord dat er bij het Leienplein een heel bijzonder pand staat…

We beginnen om 14.00 bij het borstbeeld van Willem I op het Raadhuisplein. Er is niet een route die je als gids verplicht moet lopen, globaal lopen alle gidsen natuurlijk wel dezelfde route! Ik peil voor de wandeling begint: “wat willen de gasten zien”? Soms hebben ze geen idee: “we kennen Apeldoorn niet – dus laat ons maar de mooiste dingen zien”. Soms zijn er ook gasten die zeggen: “we hebben gehoord dat er bij het Leienplein een heel bijzonder pand staat: komen we daar ook langs? ” Ja – natuurlijk doen we dat dan!

Eerst een inleidend verhaal op het Raadhuisplein. Even de statistieken: “Hoeveel inwoners heeft het dorp”, “Hoe oud is Apeldoorn”.  Daarnaast vertel ik ook over de beginplek: het Raadhuisplein zelf en de panden rond dit plein. Verder komen Koning Willem I en de invloed van de Oranjes op Apeldoorn aan de orde.

Een van de manieren waarop het verhaal over Apeldoorn Centrum verteld kan worden is beginnend bij Apeldoorn als klein dorpje. En al wandelend zien we hoe en waarom Apeldoorn groot werd. Daarvoor lopen we richting Oranjepark: begin van de Parkenbuurt en de groei van Apeldoorn. In en rond dat park zien we een aantal monumenten, een muziektent en prachtige villa’s.

We komen langs panden waar bekende Nederlanders woonden en villa’s (mede) ontworpen door bekende architecten.

Daarna laat ik een stukje van de Parkenbuurt zien. We komen langs panden waar bekende Nederlanders woonden en villa’s (mede) ontworpen door bekende architecten.  Ook anekdotes en verhalen over “welke bijzondere dingen er gebeurden in Apeldoorn” komen voorbij.

Afhankelijk van de wensen gaan we richting dat heel bijzondere pand aan het Leienplein, waarbij ik vertel over het leven van de vroegere  eigenaren. Of zien we de prachtig gerestaureerde panden aan het eind van de Hoofdstraat?

Na ongeveer een uur en drie kwartier zijn we terug bij het Raadhuisplein.

Misschien raak je geïnteresseerd en wil je eens meelopen? Kijk dan op: apeldoornsgidsencollectief.nl

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram