Meet-and-greet Veluws Wild

De Veluwe staat vooral bekend als één groot natuurgebied, bestaande uit uitgestrekte bossen, zandvlaktes en heide. Ingesloten tref je als bezoeker van de Veluwe de prachtigste dorpjes; haast fabelachtig als je erdoorheen rijdt. Een omgeving waar je tot rust kunt komen en inspiratie kunt opdoen. De overweldigende natuur vormt voor mijzelf een plek die mij opvangt. Misschien klinkt dit ietwat filosofisch, maar het is de oorverdovende rust, de geur en oogverblindend groen wat mij weer terug bij mijzelf brengt. 

Meet-and-greet Veluws wild
Het is al een tijdje terug toen ik met Marlies tijdens het mountainbiken oog-in-oog kwam te staan met een groot hert. Bizar om te zien. Zo snel dat ‘ie verscheen, zo snel verdween het hert in het struikgewas. Met de schrik in de benen, vervolgden we onze rit door het bosrijke gebied tussen Heerde en Epe. Toch zette de ontmoeting met dit hert ons aan het denken; het schudde ons wakker. Een ontmoeting met een hert, praktisch in je achtertuin. Dit is wel zó uniek. We kwamen tot de conclusie dat we blind geworden waren voor de pracht en praal van de Veluwe.

Later bleek dit bewustwordingsmoment het startschot te zijn van het concept Wildproeverij.nl. Wild blijkt namelijk voor ontzettend veel mensen dé associatie met de Veluwe te zijn. Denk maar eens terug aan enkele jaren geleden, toen toeristen massaal wilde zwijnen voerden. Zonder te beseffen dat dit levensgevaarlijk is, werden er grote afstanden afgelegd om op de Veluwe wild te voeren. Zelfs kinderen gingen op de foto’s met wild. Meer recent denk ik aan de wilde zwijnen die de bebouwde kom van Epe betraden, op zoek naar voedsel vanwege een slecht mastjaar en/of door het plaatsen van een kilometerslang hekwerk wat het wild ertoe dwingt alternatieve routes te lopen.

Veluws wild beleven
Het Veluws Wild bleef onze aandacht trekken. Na een wildobservatie met het Geldersch Landschap en Kasteelen, medio april 2015, wisten we het zeker: de Veluwe is een ware schat, groen van kleur en afgeladen met interessante informatie. Fantastisch om vanuit een observatiepunt levend wild te zien lopen. En dat in je achtertuin. Als bourgondiërs ontbrak er tijdens de wildobservatie voor ons één ding: eten. Na afloop hebben we in een restaurantje heerlijk wild gegeten. Het bood ons een extra dimensie aan dat wat we eerder die dag hadden gezien. Eenmaal thuis voelden we ons meer dan voldaan. Voor ons was het een oprechte beleving; een immateriële geschenk wat niet in geld uit te drukken viel. Nu, ruim twee jaar later, kijk ik nog vaak terug op deze unieke dag. Het heeft geresulteerd in een blijvende, positieve herinnering; een beleving. Intussen waren we het er met elkaar ook over eens dat meer mensen dit moeten beleven. Het verrijkt je kennis en blik op de natuur, flora en fauna en ten slotte ook het eten.

Besluit je een bezoekje te brengen aan de Veluwe, dan is ons advies: bezoek een observatiepunt, ga op wildexcursie of neem deel aan een wildproeverij. We zien jullie graag op de Veluwe!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jan Lowin IJzerman

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram