Saai?! Wandelen in het bos is prachtig!

Ken je dat? Terwijl je zelf als ouders graag van de natuur wilt genieten, krijg je met geen mogelijkheid je kinderen mee! Ze vinden het saai om een wandeling te maken in het bos. Ondanks dat de camping tegen één van de oudste en mooiste bossen van Nederland aanligt, vinden veel kinderen het niet echt spannend om samen met hun ouders het bos in te gaan.

Natuurlijk krijgen kinderen tegenwoordig veel prikkels via alle “nieuwe” media die ze ter beschikking hebben, maar dat mag geen reden zijn om ons daarbij neer te leggen.

Het is inmiddels alweer een heel aantal jaren geleden dat wij om de tafel zaten met Staatsbosbeheer. Het vergroten van kavels in het Speulder- en Sprielderbos was de reden van dit gesprek.Het vergroten van de kavels had tot doel om bij meer bezoekers toch genoeg ruimte en dus rust voor de dieren te creëren. Hierdoor werden alle kleine paadjes die het Speulder- en Sprielderbos van oudsher kende, dichtgegooid.

In dit gesprek hebben wij aangegeven dat het bos daardoor alleen nog maar uit grote lanen zou bestaan en dat dit voor kinderen zo niet echt een spannend bos zou worden. Een concrete aanleiding was onze Roekoetocht. Deze kinderspeurtocht met diverse opdrachten onderweg, maakte voornamelijk gebruik van deze kleine spannende paadjes.

Gelukkig begrepen de heren van Staatsbosbeheer ons heel goed en dachten mee aan een oplossing. Zo stelden ze voor om een nieuw, spannend paadje aan te leggen, dat niet dwars door een kavel liep, maar parallel aan een bestaand groot pad. Toen ik vroeg wanneer ze dit gingen aanleggen, was het antwoord: “Jullie hebben zelf toch een tractor….”

En zo gebeurde het. Samen met de boswachter hebben we het pad uitgezet en toen met handzaag en tractor ons eigen Roekoepaadje gemaakt. Tot op de dag van vandaag wordt dit paadje in overleg met Staatsbosbeheer, door ons onderhouden. En jaarlijks genieten tientallen gezinnen met kinderen van deze leuke belevenistocht waarbij ze speurder van het woud kunnen worden.

Ook Staatsbosbeheer is er van overtuigd dat de jeugd de toekomst heeft en dus is  ons Roekoepaadje afgelopen voorjaar zelfs opgenomen in de vernieuwde bewegwijzerde duinenroute.

Wij blijven gewoon zoals altijd het onderhoud hiervan uitvoeren. De jeugd heeft de toekomst en samen staan we sterk!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg André Licht

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram