Nieuw leven op de Veluwe

De lente is begonnen en dat betekent het einde van de winterslaap

We hebben in maart al een aantal malen kunnen genieten van enkele aangename en zonnige dagen en hopelijk liggen er voor de maand april ook behoorlijk wat zonuren in het verschiet. Niet alleen wij maar ook de reptielen en amfibieën op het Park zijn gek op zon.

Als koudbloedige dieren zijn zij namelijk afhankelijk van zonnewarmte. Wanneer je in de aanstaande periode het Park bezoekt, zal je ontdekken dat sommige struiken zoals Kamperfoelie en Krent beginnen uit te lopen. Het is wel te hopen dat wij dan geen strenge vorstperiode meer krijgen waardoor het jonge lot zou kunnen bevriezen.

 

 

Bijna alle in het zuiden overwinterende vogels zijn terug op het Park en op de heidevelden en korstmossteppen is de zang van boom- en veldleeuwerik, maar ook van de geelgors te horen. Deze maand beginnen de meeste vogels met broeden.

De edelherten hebben hun gewei afgeworpen en de groei van het nieuwe gewei is in volle gang. De reebokken zijn begonnen met het vegen van hun gewei. Om aan concurrenten te laten zien dat zij in een gebied heer en meester zijn, laten de bokken op verschillende plekken van hun territorium, veeg- en krabplaatsen achter.

Het wild is steeds vaker op zoek naar voedsel en de komende tijd heeft u bij de wildobservatieplaatsen in het Park steeds meer kansen om oog in oog te komen met edelhert, ree, wildzwijn en moeflon.

De reptielen zijn vorige maand uit hun winterslaap gekomen en zij zoeken op zonnige dagen open plekjes in de heide of gras op om op te warmen. Eenmaal opgewarmd, zijn zij snel genoeg om te jagen. Tijdens een wandeling bestaat er dus een goede kans dat u een slang of hagedis tegenkomt.

Op warme en zonnige dagen is een mooi fenomeen te horen, het openbarsten van de kegels van de grove den. Let er maar eens op wanneer u op een mooie dag in april door een grove dennenbos wandelt. Je hoort het getik van de kegels die openbarsten zodat het zaad zich kan verspreiden. Het zaad van de grove den heeft één enkel vleugeltje. Hierdoor is de val tijd verlengd en kan het met de wind mee alle richtingen op.

Beeld basthert: Robbert Maas
Beeld boomleeuwerik: Wim Weenink

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Ruseler

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram