Nieuws van de boswachter

Rond eind mei kunnen we ook de eerste edelhertkalveren verwachten.

Bij het schrijven van deze blog beginnen beuk, berk en krentenboompje volop groen te worden en ook de eiken zullen deze maand snel volgen. Mei is de voorjaarsmaand en hopelijk kunnen we lang van het frisse voorjaarsgroen genieten. Dat genieten doen ook de wilde grazers op de Hoge Veluwe.

Vanwege de laatste groeispurt van het nog ongeboren kalf bij de hinde en reegeit, de opbouw van het gewei bij de edelherten en de wisseling van winter naar zomervacht bij alle wilde grazers is hun voedselbehoefte erg groot.

Je hoeft er in deze maand helemaal niet gek van op staan te kijken, wanneer je midden op de dag een edelhert of ree tegenkomt. Vooral de wildobservatieplaatsen zijn een mooie plek om wild te zien.

Mei staat ook in het teken van het begin van een ware babyboom.

De reekalveren worden in de tweede helft van mei geboren. Past u op! Zo’n reekalf alleen in het bos is beslist niet door zijn moeder verlaten, moeder ree houdt haar kalf van een afstandje goed in de gaten. Rond eind mei kunnen we ook de eerste edelhertkalveren verwachten.

De vogelconcerten zijn in mei het uitbundigst. Bijna alle broedvogels op de Hoge Veluwe hebben dan jongen om te verzorgen en met het zingen, laat het mannetje weten dat hij een eigen territorium voor zijn gezin heeft.

Tot slot wil ik nog aandacht vragen voor een heel bijzondere en mooie spin op de Hoge Veluwe. Het is de zeldzame lentevuurspin. Juist in mei en juni gaan de mannetjes op zoek naar een wijfje en met hun fel rood en zwart gestippeld achterlijf vallen ze erg op.

Beeld reekalf: Hans Drijer
Beeld lentevuurspin: Henk Ruseler

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Ruseler

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram