Ontdekken in CODA

Het valt niet te ontkennen: de natuur in Apeldoorn is prachtig! Maar soms wil je gewoon even wat anders, omdat... het regent! Dat is voor mij zeker een reden om een museumbezoek op het programma te zetten. Of het is juist bloedheet buiten! Heerlijk om dan een koel museum te bezoeken.

Toch is er nog een andere reden om een bezoek te brengen aan CODA Museum, want elke zondagmiddag staat er een vrijwilliger in de hal voor een rondleiding. De rondleiding begint om 14.00 uur. Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen anders betaal je tien euro voor een ticket. Ik zorg meestal dat ik op tijd een kaartje koop! Daarna probeer ik, in de hal van het museum, de vrijwilliger te vinden die de rondleiding gaat geven. Ik ben erg nieuwsgierig en vraag dan ook: “wat gaan we vandaag horen en zien?”

Een rondleiding is voor mij altijd een eye-opener. Er word je gewezen op dingen en details die je anders niet waren opgevallen. Dat is toch de meerwaarde als je met een rondleiding meeloopt.

Nieuwe ontwikkelingen
Er is in CODA steeds weer iets nieuws te zien. De tijd van ‘jaren lang dezelfde tentoonstelling in het museum’ is daar nooit aan de orde geweest. De geregelde afwisseling zorgt ervoor dat je toch weer terug gaat naar het museum. “Toch even een kijkje nemen bij de nieuwe tentoonstelling!”.
Ook de inrichting van het museum verandert geregeld. Recent is de juwelententoonstelling helemaal veranderd. Eerder werden de juweeltjes achter een grote glaswand gepresenteerd. Maar nu… met steun van de Bankgiroloterij is er een prachtige displays aangeschaft. Vierkante ‘tafels’ waarin de juwelen, door glas afgeschermd, liggen te pronken. De rondleidster wees op een voordeel van deze nieuwe manier van tentoonstellen: “mensen in een rolstoel kunnen onder het tafelblad rijden en de juwelen van heel dichtbij bekijken. Bij de vorige wijze van tentoonstellen, hingen de juwelen te hoog voor invaliden”. Een prachtige toevoeging, zodat nog meer mensen kunnen genieten.

Na een uurtje zit de rondleiding erop. En dan? Meestal ga ik nog even terug om nogmaals de tentoonstellingen te bekijken of om nu wel de film te kijken. Tijdens een rondleiding loop je alleen langs en wordt er kort verteld waar de film over gaat.  “Loop straks nog maar even naar binnen”, zegt de rondleidster dan.

En na het museumbezoek… ga ik vanwege het slechts weer naar het museumrestaurant voor een lekkere kop koffie. Maar als de zon hoog aan de hemel staat, drink ik een overheerlijk koud biertje op het terras bij het Stadscafé.

 

 

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram