Ontdekking in je eigen stad…

Eigenlijk is het te veel om op te noemen wat er te zien is...

Je denkt zo langzamerhand het meeste in je eigen stad wel te kennen. Alle interessante dingen heb je toch wel eens gezien? Ja: een nieuwe tentoonstelling in Museum CODA of het Paleis – dat is natuurlijk weer iets anders. Maar andere dingen? Welke andere dingen? Je kent toch alles al?

Toch kun je wel eens verrast worden. Bezoek uit Groningen gaf aan graag naar Museum “In de Zevende Hemel” te willen. In de zevende hemel?  Ja – hij had de eigenaar in het tv-programma Man bijt Hond gezien en het leek hem leuk te gaan kijken. Ok – even googelen dus : museumindezevendehemel.nl  werd gevonden:  open op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 16.00 uur.

Dus wij naar de Schotweg 63 in Apeldoorn. Het bleek het een klein museum te zien: naast een woonhuis. De deur was open en we werden ontvangen door Jan Bark: eigenaar van het museum.

Een eerste indruk? Wat veel te zien!

Een eerste indruk? Wat veel te zien! Echt heel veel! Jan hield een inleidend praatje. Hij verzamelt al meer dan 50 jaar allerlei dingen. Voorwerpen zijn naar thema bij elkaar gezet in het museum.
Het eerste onderwerp als je binnenkomt is Oranje. “Want Apeldoorn is een echte Oranjestad en ik vindt het koningshuis heel interessant” aldus Jan. De meest uiteenlopende voorwerpen krijg je te zien. Van een kleine uitvoering van het beeldje van Wilhelmina “dat bij de Grote Kerk aan de Loolan staat” tot – ja echt waar! een beschuit met muisjes, uitgedeeld bij de geboorte van Beatrix in 1938… “Niet meer te eten – maar toch leuk om te zien”.  Ook zie je allerlei herdenkingsborden en boeken. Allemaal enthousiast toegelicht door Jan.

Daarna komen vitrines met Paasspullen: o.a. eieren en vormpjes voor de boter op de ontbijt- en lunchttafel. En dan natuurijk diverse paashazen. Met toelichting in dichtvorm waarbij de haas misschien wel Vaassen (dorp in de buurt van Apeldoorn) blijkt te komen.

Eigenlijk is het te veel om op te noemen wat er te zien is.. : Kerst-, “De Winkel van Sinkel” en Sinterklaas. Verder heeft Jan een hele verzameling Poesiealbums. Die heeft hij gekregen van een oud-schooljuf.  Vaak zijn pagina 2 en 3 in die albums leeg: “voor papa en opa: die gaan er in schrijven als ze tijd hebben”….

Het is een klein museumpje dat heel vol staat: dus met een rolstoel kun je er niet in. En ook niet alle voorwerpen die Jan verzamelde passen er in. Daarom wisselt hij periodiek de voorwerpen die tentoongesteld staan.

De eigenaar van het museum is een enthousiaste verteller. Je hoort achtergronden en verhalen over velerlei onderwerpen. Daarbij was mijn reactie vaak: “goh – dat is leuk, dat wist ik helemaal niet”. Kijk even op de website van het museum voor details : museumindezevendehemel.nl/info-route

De ontdekking van dit museum in mijn eigen stad vond ik zeer leuk. Met buitenlandse studenten ben ik een paar keer geweest. Zo konden ze oude dingen van Nederland zien. Dingen die soms meer bestaan of alleen in verhalen van opa voorkomen over “vroeger”…

Een tour de nostalgie in optima forma.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram