Op culinaire strooptocht….

De Veluwe en lekker eten? Jazeker. De Veluwe is het pannenkoekenniveau ­– ook lekker – ontgroeid.

Een boswandeling wordt nog leuker als je met een mandje zelf verzameld eten terugkomt. Vossenbessen bijvoorbeeld. Als verzamelaar denk je al snel: Aha, onrijpe blauwe bosbessen. Nee hoor, de bessen die nu nog aan de lage struikjes hangen zijn vossenbessen. Mateloos populair in Scandinavië, maar wij doen er vrijwel niets mee. Soms eten we de bessen ongemerkt in een IKEA-restaurant bij de bekende Zweedse gehaktballetjes.

Probeer voor een echt Veluws streekgerecht eens edelhertbiefstuk – liefst gehaald bij slagerij Ter Weele in Oene – met zelfgemaakte jam van zelf geplukte vossenbessen. Overheerlijk!

Paddenstoelen kun je maar beter niet plukken: sommige eetbare hebben een gevaarlijke dubbelganger die wél giftig is. Kijken is ook genieten. Zoek eens in een rij oude beuken tussen de bladeren en beukennoten naar rodekoolzwammen. Lekker zijn honingzwammen, sponszwammen en boleten als eekhoorntjesbrood (in Italië bekend als porcini), melk- en kastanje boleet.

Lekker zijn honingzwammen, sponszwammen en boleten als eekhoorntjesbrood (in Italië bekend als porcini), melk- en kastanje boleet.

Wilt u genieten van paddenstoelen van de Veluwe: er zijn enkele goede restaurants die er wel raad mee weten. Net als met andere typisch Veluwse producten: edelhert, Veluws heideschaap, heidehoning, wild zwijn, rauwmelkse boerenkaas, brood van Veluws graan en ga zo maar door.

De Veluwe en lekker eten? Jazeker. De Veluwe is het pannenkoekenniveau ­– ook lekker – ontgroeid. De Veluwe staat voor culinair genieten in een prachtige groene omgeving. Lees voor inspiratie het boek ‘De nieuwe keuken van de Veluwe’, waarin chef-koks en producenten verleiden tot een ontdekkingstocht door de Veluwse natuur en langs restaurants en producenten. Niets is leuker dan zelf goed bewaarde geheimen te vinden.

De nieuwe keuken van de Veluwe, René Zanderink en Ria Dubbeldam, ISBN 9075271875, €15,-, te bestellen bij uitgeverijblauwdruk.nl, bol.com, enzovoort.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Ria Dubbeldam

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram