Paarden van de koning bij Paleis Het Loo

Alle koets- en rijpaarden van onze koning uit den Haag komen eind mei een lang weekeinde naar paleis het Loo te Apeldoorn. Paarden, rijtuigen, tuigage, koetsiers, gala tenue's zijn deze dagen van heel dichtbij live te bewonderen. Deze mooie hippische presentatie vindt plaats vanaf het plein bij de stallen naar het voorplein bij Paleis Het Loo.

Koninklijk Staldepartement
Het Koninklijk Staldepartement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en is normaliter gehuisvest bij de Koninklijke Stallen in Den Haag. Voor de rijtuigen worden twee soorten Nederlandse paardenrassen/stamboeken gebruikt. Enerzijds de Friese paarden van het KFPS stamboek en anderzijds de Gelderse/Groningse paarden van het KWPN stamboek.

Paarden en Prinsjesdag
Op Prinsjesdag worden al deze paarden ook ingezet. Wat veel mensen al weten is dat ieder jaar geswitcht wordt met de twee rassen welke voor de gouden koets lopen. Het ene jaar lopen er acht Friese paarden voor de Gouden Koets en het andere jaar lopen er acht Gelderse/Groningse paarden voor de Gouden Koets. Op de derde dinsdag van september dit jaar lopen er overigens acht Friese paarden voor de Glazen Koets, omdat de Gouden Koets de komende drie jaren wordt gerestaureerd.

Paard & Pracht
In het laatste weekend van mei vormen de stallen van Paleis Het Loo het decor voor het evenement Paard & Pracht. Het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag geeft bezoekers de unieke mogelijkheid om de koninklijke paarden, rijtuigen en auto’s van dichtbij te bekijken. Diverse auto’s en rijtuigen maken meerdere keren per dag de rit naar het paleis. Zo zal de Gala Berline zelfs met een achtspan paarden te zien zijn, dit als voorbereiding/training voor Prinsjesdag 2016.

Op de Aanspanplaats bij de stallen van Paleis Het Loo vindt de verzorging en het inspannen van de koninklijke paarden plaats. Van daaruit zal een ronde worden gereden op het plein. Vanaf het theehuis wordt de laan vervolgd naar het paleis. Bij het paleis op het bascour zal ook een ronde worden gereden.

Wat is er allemaal te doen?
Alle rijtuigen en auto’s zijn van dichtbij te bekijken en de koetsiers en chauffeurs beantwoorden graag de vragen. Ook zijn er twee koninklijke pony’s om te aaien, kun je op de foto met een koninklijke auto en zie je de de hoefsmid aan het werk. De spreekstalmeester vertelt over de paarden, tuigage en de rijtuigen.

Paard & Pracht is van donderdag 26 mei t/m zondag 29 mei op Paleis Het Loo. Dit is een unieke mogelijkheid om prachtige historische rijtuigen met paarden in een prachtige ambiance op een historische plek van dichtbij te kunnen aanschouwen! 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Herm Hullegie

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram