Paasvuur op de Veluwe

Paasvuren zijn eeuwenoud maar toch geheel bij de tijd.

Het verschijnsel paasvuur is eeuwenoud en modern tegelijk. Dat biedt een garantie voor het voortbestaan, want een traditie die zich niet aanpassen of vernieuwen kan, sterft uit.

Geschiedenis
Het aansteken van een paasvuur is een oud ritueel. Op eerste of tweede Paasdag worden in een deel van Europa paasvuren aangestoken. Hiervoor wordt veel hout verzameld en op een grote bult gelegd. Zo’n bult is soms tientallen meters hoog. Als het duister invalt wordt het geheel aangestoken. Het spektakel trekt vaak veel toeschouwers. Meestal is het een echt dorpsgebeuren.

Paasvuren zijn sinds 1559 uit schriftelijke bronnen bekend. Het paasvuur wordt in verband gebracht met godin Ostara en zou voor vruchtbaarheid zorgen.

Het is waarschijnlijk voor voorchristelijke origine, maar kreeg later na de christianisatie een Christelijke invulling als het licht van Pasen. Een teken van de Verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld.

Ugchelse Enk
De paasvuren bleven ondanks de christianisatie bestaan, alhoewel de betekenis en rituelen aangepast werden aan de tijd. In bepaalde gevallen werd het aansteken van het paasvuur, na een tijd van afwezigheid, in ere hersteld. Zo ook bij Van der Valk hotel Apeldoorn – de Cantharel in Ugchelen. Op de fraaie Ugchelse Enk werd zondagavond 27 maart om 20.30 uur het paasvuur ontstoken. Naast (hotel)gasten waren ook de inwoners van Ugchelen en omstreken van harte welkom om een kijkje te nemen.

Bron: Wikipedia

Reacties

Goed verhaal?

Volg Herm Hullegie

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram