Pinetum de Dennenhorst: wie wil er nou niet in een ‘sprookjesbos’ verdwalen?

Herfst of lente, zomer of winter, het maakt eigenlijk geen snars uit. Het Pinetum de Dennenhorst in Lunteren, een krasse 80-jarige, is altijd de moeite waard om zomaar in rond te dwalen. De tijd en de wereld vergetend. Sterker nog, het naaldbomenbos is een ‘sprookjesbos’ waar je elk seizoen maar wat graag in zou willen verdwalen.

Ons land kent slechts een handjevol pineta, ofwel naaldbomenbossen. Eén van die indrukwekkende collecties naaldbomen (eigenlijk: coniferen) vinden we op de westelijke Veluwezoom. Het Pinetum in Lunteren , een attractie die met hulp van de Vrienden van het Pinetum in stand wordt gehouden, ligt verscholen achter hotel restaurant de Lunterse Boer aan de Boslaan 81. De smalle toegang loopt aan de zwembadzijde langs het restaurant. Eenmaal binnen valt de rust als vanzelf over je heen. En je voelt: de natuur hier is anders, exotisch. Je vindt er onder andere mammoetbomen uit Amerika en ceders uit Libanon, het Atlasgebergte en de Himalaya. Maar ook jeneverbessen en stuifdennen die zo kenmerkend zijn voor Nederland.

De echte deskundigen zullen echter meer oog hebben voor de tsuga’s, een bijzonder geslacht uit de dennenfamilie. Aan alle bomen hangen overigens naamkaartjes. En als je een specifieke boom zoekt:  hier kun je alle informatie over de collectie en zelfs een kaartje uitprinten om de boom te vinden. Handig voor wie zijn kennis wil testen dan wel uitbreiden, of geen flauw idee heeft tegen welke boom hij nu weer aanloopt. Want je hoeft geen kenner te zijn om de schoonheid van dit stukje Lunteren te kunnen waarderen.

De stichter van het Pinetum is de in 1985 overleden Henri Dinger. Hij woonde een groot deel van zijn leven in het houten huis op de hoek van de Boslaan en de Molenweg, dat zijn vader in 1905 had laten bouwen. Tijdens een werkverlof uit Indië kocht hij een stuk grond, de kachelhei, vernoemd naar de oude kachels die daar gedumpt werden. Hij maakte een beplantingsplan, bestelde de eerste bomen en zorgde ervoor dat er ‘plantgaten’ gemaakt werden. Terwijl hij alweer op de boot terug zat, gingen de eerste 150 bomen de grond in. Dat was in 1934. Op de boot schreef hij de instructies voor de tuinman. Vlak voor de oorlog kwam hij terug. Het grootste deel van zijn leven woonde hij vervolgens op de Dennenhorst.

In het Pinetum lopen elk jaar vier of vijf schapen. Het begint in het voorjaar met twee volwassen dieren en twee of drie lammetjes. Op die manier groeit de eetkracht met het seizoen mee. De schapen blijven tot het einde van het jaar tot alles weer is opgevreten en verdwijnen in de winter. Dan is er te weinig voedsel en zouden ze alleen maar aan de bomen gaan knagen. De schapen komen niet terug. Ze hebben namelijk geleerd welke bomen lekker zijn en zouden het jaar erop te veel schade aanrichten. Ze weten namelijk maar al te goed van welke bomen ze wel en van welke bomen ze niet moeten eten. Van de dodelijke taxus blijven ze af. Voor de cunninghamia en de Japanse ceder, bomen waarvan je het niet direct zou verwachten, hebben ze een sterke voorkeur. Door de schapen is de onder begroeiing met heide en andere bijzondere vegetatie vaak weer teruggekomen.

Het Pinetum, een levend natuurmonument, kan natuurlijk niet zonder vrijwilligers. Jaarlijks zijn er twee vrijwilligersdagen: zo vond 4 november de natuurwerkdag  en in maart NL Doet plaats. Vast onderdeel met het voorjaar in zicht was het verwijderen van ‘opslag’ om het terrein open te houden. Dat gaat elke keer om duizenden boompjes van enkele centimeters groot tot en met een halve meter. Dat is heel belangrijk, omdat als de bomen groter zouden zijn het veel meer werk betekende. Op deze dagen komen mensen van heinde en verre om mee te helpen. Iedereen is dan ook welkom, kennis noch vaardigheid is nodig. Doordat het van die kleine boompjes zijn, kan iedereen meedoen. Het zijn bijzondere dagen met appeltaart en soep. Meestal is het prachtig weer, maar zelfs met regen is het een leuke en memorabele gebeurtenis die niemand wil missen. Noem het een mooie traditie.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram