Pootje baden in de hoogste waterval van Nederland!

Waar vindt je de hoogste waterval van Nederland? Je verwacht het misschien niet, maar deze bevindt zich in de omgeving van het mooie Veluwse dorp Loenen!

Het ontstaan van de Vrijenbergspreng
De hoogste waterval van Nederland (15 meter verval) bevindt zich in de Vrijenbergspreng. Sprengen zijn gegraven Veluwse “beken” en dus geen natuurlijk ontstane watertjes. Vroeger werd sprengenwater gebruikt voor de aandrijving van verschillende soorten molens, zoals de papier-, olie- en volmolens. De Vrijenbergspreng is heeft deze functie echter nooit gekend. De spreng mondt namelijk uit in het Apeldoorns – Dierens Kanaal en dat kanaal was de reden voor het graven. Bij de opening van het kanaal bleek namelijk dat water veel te ondiep was voor de scheepvaart, zo was er een diepte van slechts 60 centimeter! Er was dus meer water nodig en hiervoor moest een spreng worden gegraven: één van de “waterbellen” in de Veluwse bodem werd aangegraven en zo zorgde deze ervoor dat er een constante waterstroom richting het kanaal ontstond.

De watervallen
Er zijn twee watervallen die er samen voor zorgen dat het verval gecontroleerd verloopt. Als deze watervallen namelijk niet waren gemaakt zou het water te snel stromen, waardoor er teveel zand zou meespoelen en het kanaal uiteindelijk dicht zou slibben.

Zelf koos ik de eerste keer dat ik er was voor om eerst naar de grote waterval te gaan. Aan deze kant zijn 5 jaar geleden veel bomen gekapt. Inmiddels vormen beukenbomen een mooi laantje langs het voetpad. Steek je de drukke N786 over (let dus goed op!!) dan ga je richting de kleine waterval. Een mooi en goed begaanbaar voetpad leidt je door het bos richting de kleine waterval: veel minder druk maar het water is er net zo heerlijk

En dat pootje baden in de spreng?
Dat is heerlijk op een warme zomerdag. Het water komt rechtstreeks uit de bodem en heeft een constante temperatuur van 10 graden Celsius: lekker koel dus!

Aan de kant van de grote waterval zijn 5 jaar geleden veel bomen gekapt. Inmiddels vormen beukenbomen een mooi laantje langs het voetpad. Steek je de drukke N786 over (let dus goed op!!) dan ga je richting de kleine waterval. Een mooi en goed begaanbaar voetpad leidt je door het bos richting de kleine waterval: veel minder druk maar het water is er net zo heerlijk!

Heb je dorst gekregen van al dat stromende water?
Op de parkeerplaats kun je even lekker gaan zitten om rustig iets te drinken,  een heerlijk ijsje te eten of een snack te kopen om de dorst te lessen en trek te stillen.

Hoe kom je bij de watervallen?
Rij van Beekbergen richting Loenen, vanaf het viaduct over de A50 is het net iets minder dan 1 kilometer rijden tot je een bordje “waterval” ziet. Let hier goed op- je rijdt er namelijk zo voorbij!

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jan uut Loenen

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram