Puur natuur in de achtertuin

Uniek en tegelijkertijd is het puur natuur; grazende herten op een bosweide. Je vraagt je af of we niet blind geworden zijn voor al het moois dat de Veluwe ons biedt.

Eind mei brachten we een bezoekje aan kennissen in Elspeet/Staverden. Heerlijk om op een zonnige zondagmiddag richting dit gebied te rijden. Laatst vertelde ik al in het blog ‘Meet-and-greet Veluws Wild‘ dat de Veluwse natuur voor ons een oase van rust, ruimte en ontspanning is. Tegelijk ook toverachtig, voornamelijk vanwege de kans oog-in-oog te staan met een hert of rotte wilde zwijnen. Iedere keer weer hoop je er op…

Voor ons werd deze hoop werkelijkheid. Want nog voordat we bij onze bestemming aankwamen, werden we al hartelijk welkom geheten door een roedel grazende herten. Prachtig; zo vredig, kalm en onverstoord op een bosweide. Onze reis moesten we snel hervatten, we waren al wat aan de late kant. Onze dag kon al niet meer stuk!

Eenmaal aangekomen werd ons verteld dat er zich een grote roedel herten schuilhield in de omgeving van de woning. De woning, gelegen in het stiltegebied van het Geldersch Landschap en Kasteelen, is omsloten door bos en een open weide waar herten geregeld opduiken. De koffie en thee waren nog niet ingeschonken, of we hoorden al een blazend/snuivend geluid in de weide naast de woning. Wat we inmiddels geleerd hebben is om zo rustig mogelijk te bewegen, onverwachtse bewegingen maken is not-done. En jawel: zo’n 50 herten graasden er rustig op los. Sommigen aten het jonge, verse blad van de bomen. Anderen deden zich tegoed aan vers en jong gras op de bosweide. Adembenemend en zo onwerkelijk dit van dichtbij te zien.

Al snel werden de camera’s met telelens en mobiele telefoons tevoorschijn gehaald. Dit hele gebeuren zou en moest vastgelegd worden. Al was het alleen al voor onszelf om later terug te zien. Het bewijs dat het geen droom was, maar dat het ging om authentiek Veluws wild. Tegelijk drong het maar weer eens door tot onszelf: we zijn misschien wel blind geworden voor de prachtige natuur om ons heen. Voor de liefhebbers is het filmpje afkomstig van onze Facebookpagina hieronder te zien!

Zelf Veluws Wild beleven? Ga dan op excursie met een boswachter of neem deel aan één van de Wildproeverijen van wildproeverij.nl. Dit programma is bedoeld voor mensen die het echte verhaal van Veluws wild willen ontdekken. In het belevingsprogramma leer en ontdek je van alles over wild. Van leefgebied, populaties, jacht, slacht en het bereiden van een heerlijke wildbraad. Bekijk voor meer informatie de website wildproeverij.nl.

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jan Lowin IJzerman

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram