Rondje: bomen, beelden en ruisend water!

Een bijzonder beeld dat je op velerlei manieren kunt bekijken.

Misschien herken je dit. Uit een museum komen en dan het gevoel: ik heb genoten van de kunst en nu even wat anders. Een stukje natuur!.

Als je uit het Apeldoornse CODA-museum loopt is de natuur dicht bij. Sla rechtsaf en zie: een mooie lindeboom. Een boom met een bijzondere naam: “de Valentijnslinde”. Niet omdat de geest van Valentijn zich in die boom ophoudt. Nee, de herkomst van die naam is heel prozaïsch. Verplaatsing van de boom was nodig vanwege bouwwerkzaamheden in de buurt. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd op 14 februari, Valentijnsdag… Om de boom staat een bank. Dus even zitten en als je af en toe een metertje opschuift weer een heel ander uitzicht.

Gewoon een hert dat gezellig met de jager aan dansen is.

Loop je even verder dan zie je aan de rechterkant een rode beuk. De dichter Rutger Kopland schreef voor zijn lievelingsboom, de rode beuk, een gedicht in drie strofen. Rond deze beuk staan bankjes met elk een strofe uit dit gedicht. De bankjes zijn ontworpen door de Apeldoornse kunstenaar Tirza Verrips.

Ga je verder dan kom je in het Beekpark. Daar zie je links het beeld “Hert en Jager”. Een bijzonder beeld dat je op velerlei manieren kunt bekijken. Gewoon een hert dat gezellig met de jager aan dansen is. Kijk je echter verder dan zie je dat het Hert duidelijk groter is dan de Jager die door het hert in bedwang wordt gehouden: “de natuur overheerst hier de mens”? En dan… een mannelijk hert dat danst met de mannelijke jager.. Tja: zie erin wat je er in wilt zien…

Het volgende beeld is makkelijker over het hoofd te zien: een borstbeeld Antoine des Tombes. Hij was burgemeester van Apeldoorn van 1946 tot 1972. Een lange periode waarin veel gebeurde in Apeldoorn

Tirza Verrips heeft veel kunst voor de openbare ruimte van Apeldoorn gemaakt. Een van de kunstwerken die hij maakte staat iets verder op. Een folly voorzien van twee bankjes. Ga vooral even zitten! Dan hoor je – als er tenminste geen storing is – het geluid van ruisend water. Water dat nu niet meer te zien is in het Beekpark. Dat is echter een ander verhaal: daar kom ik later vast nog wel eens op terug.

Ben je uitgezeten en uitgekeken? Dan is het misschien tijd om een drankje te doen op het horecaplein van Apeldoorn: het Caterplein. Je ziet dit plein vast wel als je bij de folly staat!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram