Speeddaten voor renkoekoeken

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

Daten in de dierentuin
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft bijna de helft van alle renkoekoeken in Europa te gast. Wij monitoren namelijk de Europese populatie van deze woestijnvogels die in totaal uit slechts achttien dieren in Europa bestaat. Achter de schermen hebben we een datingcentrum opgezet, waaraan acht vogels deelnemen: vijf mannen en drie vrouwen. Twee mannen zijn zelfs afkomstig van San Diego Zoo (USA) en via Duitse dierentuinen naar Arnhem gereisd. Renkoekoeken zijn monogame vogels die in principe een paar voor het leven vormen. Zij zijn behoorlijk kieskeurig wat de partnerkeuze betreft. Dierverzorgers en biologen registreren de komende maanden nauwlettend hoe verschillende vogels op elkaar reageren om zo de juiste paren te kunnen samenstellen in de hoop op toekomstig broedsucces.

Vrouwtjes ‘het hof maken’
Speeddaten lijkt een geschikte methode voor de renkoekoek, die model stond voor de tekenfilmfiguur Road Runner van de Looney Tunes en al rennend een topsnelheid van dertig kilometer per uur haalt. Wanneer twee renkoekoeken veel interesse in elkaar tonen en duidelijk reageren op elkaars lokroep kan besloten worden de twee vogels tijdelijk samen in één verblijf te zetten. Mannetjes maken vrouwtjes het hof door met hun staart fier overeind parmantig heen en weer te zwaaien. Vervolgens nemen zij voedsel of nestmateriaal in de snavel dat ze het vrouwtje aanbieden. Nu maar hopen dat we succes hebben!

Foto: Christiaan Luttenberg

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram