Stokbroodjes bakken… lekker en leuk!

Van spelen, rennen, klauteren en uitvinden kun je flink honger krijgen. Dan is het extra lekker om je zelfgemaakte stokbroodjes te eten.

Wat moet er allemaal gebeuren
We kneden meel, water, zout en gist ongeveer tien minuten tot een stevige massa. Daarna moet het wel twintig minuten rijzen. Dan pakken we plukjes deeg en draaien die om de stokken. We bakken altijd om één uur… En nu snap je misschien ook waarom je het vóór twaalf uur moet opgeven als je mee wilt bakken.

We maken het deeg soms met de hand maar als het meer dan twee kilo is doen we het in de deegmachine. Als het echt heel veel moet zijn, bijvoorbeeld bij grote groepen of schoolreizen, maakt de bakker het en brengt het hier naar toe.

En dan…
Draaien, draaien, draaien maar. Soms wel 3000 stokken op een dag! Hannie is onze kampioen. Ze draait één broodje in vier seconden. Hoeveel draait ze er per minuut?

Het bakken van de broodjes doe je zelf. Je houdt de stok met het deeg een paar minuutjes boven een gloeispiraal (of als je thuis bent boven de BBQ of een vuurtje). Let op: goed blijven draaien en niet laten verbranden!

Vullen maar
Als het broodje knapperig bruin is haal je de stok er uit. Waar de stok zat, zit nu een gat. Daar kun je van alles in doen. We hebben hagelslag, jam, gekleurde muisjes, knakworst en geraspte kaas. Maar het is ook lekker met kruidenboter of pindasaus.

Een klein beetje geduld
Je moet wel wat geduld hebben om je broodje goed te bakken. Als je te snel wilt, is het niet lekker en niet gaar en dan kun je buikpijn krijgen. Er is genoeg. Het bakken duurt een uur en sommige kinderen bakken er wel tien!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marsje Richards

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram