Struinen door en over het Wekeromse Zand!

Gespannen gingen we op pad, bepakt met verrekijkers en camera’s, spiedend om ons heen kijkend…. Zouden we ze te zien krijgen?

Ga je mee met de Moeflonbronst-excursie op het Wekeromse Zand werd mij een paar weken geleden gevraagd. Ik zei natuurlijk geen ‘nee’, want Moeflons had ik nog nooit in levenden lijve gezien en nu kreeg ik zomaar die kans. En ook het Wekeromse Zand, moest ik tot mijn schande bekennen, was mij nog onbekend.

Zodoende ging ik op een druilerige zaterdagmiddag, samen met nog een tiental geïnteresseerden en twee boswachters van Geldersch Landschap op pad. Vooraf was door één van de boswachters verteld dat de Moeflon een wild schaap met indrukwekkende, gedraaide hoorns is, een goed gehoor heeft en zich overdag het liefst in een bos schuil houdt. Er lopen er slechts 250 van in Nederland. Op het Wekeromse Zand loopt een populatie van zo’n 60 moeflons. Daarnaast bevindt er zich nog een kudde nabij Vierhouten en in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

De moeflon is een erg schuw dier, maar aangezien oktober de bronsttijd is van deze dieren, zouden we met een beetje geluk wel een kudde kunnen zien en wellicht ook een gevecht tussen de rammen kunnen meemaken. Want ze vechten om de gunst van een vrouwtje.

Gespannen gingen we op pad, bepakt met verrekijkers en camera’s, spiedend om ons heen kijkend…. Zouden we ze te zien krijgen? Opeens was het ‘ssstttt, kijk daar….’ En ja hoor, in de verte en toch zichtbaar renden een paar moeflons over het pad. Heel langzaam en zachtjes liepen we verder en warempel, er bleef er zowaar een mannetje staan om ons te bekijken. Wat een machtig gezicht, die kop met de grote hoorns! Al snel vond ie dat hij zich genoeg had laten zien en rende weg. We liepen door, richting de grote open zandvlakte zonder dat er zich meer moeflons aan ons vertoonden, maar ach, we hadden er een paar gezien en dat was al heel wat.

De boswachters gaven ondertussen informatie over het gebied waar we liepen. Zo werd er verteld dat het Wekeromse Zand een natuurgebied is dat in beheer is van Geldersch Landschap en Kasteelen en dat het één van de laatste stuifzandgebieden van Nederland is, het beslaat circa 100 hectare. Dat het zand- en heidegebied wordt omzoomd door naald- en loofbomen en dat er tal van vogels voorkomen. Ook grazen er heidekoeien, een Oudhollands koeienras. Ook zijn in het gebied grafheuvels en Celtic Fields te vinden en is er een grote stuifwal, die rond de 16e eeuw door boeren aangelegd is om de akkers te beschermen tegen het zand.

Al wandelen door het bos, werden we gewezen op de diverse soorten paddenstoelen, zoals de kastanjeboleet en de zwavelkop en soorten waarvan ik de naam niet meer weet. Bij de heidekoeien aangekomen – die trouwens geen koeien maar uiterst vriendelijke stieren waren, zag ik rode stipjes tussen het mos. Ik ging door mijn knieën, want dit had ik nog nooit gezien. Het bleek het rood bekertjesmos te zijn, een korstmos dat vooral op zanderige grond groeit. Dat kwam dan mooi uit, want wat we zagen was één grote zandvlakte. Wat een uitzicht, echt adembenemend mooi!

Dwars door de ‘Veluwse woestijn’ zwoegend, stond opeens één van de boswachters stil en ging hij op de knieën. ‘Kijk nou, de gele knotszwam, het is er nog’ riep hij opgetogen.

Het bleek dat gedacht werd dat dit zeldzame paddenstoeltje in dit gebied uitgestorven was. Niets bleek gelukkig minder waar.

De tocht ging verder door het zand en over een ruiterpad, waar prachtige oude bomen stonden, met zichtbare wortels die leken op graaiende heksenvingers (ja, ik heb een rijke verbeelding). En opeens stonden we weer daar waar we gestart waren en kwam er een einde aan de interessante, mooie en boeiende wandeling.

Onlangs heb ik, op een zonnige herfstdag, dezelfde wandeling nogmaals gemaakt. Er stonden nu minder paddenstoelen, de moeflons hielden zich schuil, maar de heidestieren waren nog steeds vriendelijk en het gebied was door het zonlicht nog mooier!

Dus ben je nog nooit bij het Wekeromse Zand geweest, doe dan net als ik en struin, al dan niet met een boswachter, eens door dit mooie stuk natuur. Via deze link wandelroutes Geldersch Landschap en Kasteelen is een wandelroute te downloaden. Heb je er al wel gewandeld? Ga dan gewoon nog een keer. Want geloof me, het Wekeromse Zand is ieder jaargetijde anders!

 

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram