Stuifzandvlinders, trotseerders van ontberingen

Stuifzandvlinders, trotseerders van ontberingen door weer en wind begeven ze zich door het stuivende zand.

Weleens door een stuifzand gelopen op een dag bij zinderende hitte? En stap voor stap voortgeploegd door het mulle zand? Je waant je in een woestijn.

En bij harde wind het striemen van het stuivende zand gevoeld? Dan krijg je respect voor de planten en dieren die in een stuifzand kunnen leven.

Zoals de heidevlinder en de kleine heidevlinder. Die heten zo, omdat ze nectar halen bij bloeiende hei in de buurt. Echt opzichtig en fraai zijn beide vlindersoorten niet. Ze zijn eerder meester in camouflage.

Toch kun je ze wel herkennen. De bruine vlinders vliegen in augustus en september voor je op als je aan komt lopen. Ze strijken op korte afstand neer en lijken dan ineens onzichtbaar. De onderkant van hun vleugels heeft een goede schutkleur. Hun enige versiering zijn de oogjes op de vleugelpunt. Als ze niet gezien willen worden, vouwen ze hun vleugels in waardoor je van de oogjes niets ziet.

Het is best lastig de vlindersoorten uit elkaar te houden. Meestal zul je de heidevlinder zien. De kleine heidevlinder komt in Nederland namelijk alleen nog in het Kootwijkerzand voor, het grootste stuifzand van de Veluwe en het grootste actieve stuifzand van Europa. Lees meer over wat dé vlinderdeskundige Frits Bink schrijft over beide heidevlinders in de zomereditie van Nieuwe Veluwe, www.nieuweveluwe.nl.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Ria Dubbeldam

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram