Twee keer nat…

Het meer met zijn geschiedenis en de naast gelegen hunneschans blijft voor mij één van de mooiste plekjes van de Veluwe.

Ik zal ongeveer 9 jaar geweest zijn toen ik met mijn buurjongen op een woensdagmiddag in de zomer op ons fietsje naar het Uddelermeer gingen. Bij aankomst was het erg rustig op het strandje. De badmeester, die net het watertemperatuur had gemeten, zat relaxed in zijn campingstoel.

Iedereen in ons dorp had een jaarabonnement, dat in die tijd 25 gulden koste, om in de zomer elke dag te kunnen genieten van ons eigen strand ons eigen zwemwater, want zo voelde het Uddelermeer voor de inwoners van het dorp. Het zandstrandje was 30 meter breed en 70 meter diep met rondom gras waar je lekker en makkelijk je handdoek kon neerleggen. Het was in die tijd de plek waar je afsprak met je vrienden, waar je voor het eerst verliefd werd en waar je je thuis voelde.

Ondanks dat we allemaal deze dag nog kunnen herinneren als gisteren tovert het strandplezier van die tijd ons elke dag een glimlach op ons gezicht.

De badmeester kwam naar ons toelopen of we niet naar huis zouden gaan. Toen had je nog geen mobiele telefoon, geen app van weeronline. De lucht kleurde donkerblauw, de temperatuur was 28 graden en het was windstil. Nu zou ik weten dat dit stilte voor de storm is. Toen had ik nog geen idee. De badmeester deed het bad dicht en verplichte ons om naar huis te gaan. We waren nog geen 10 meter buiten het klaphekje toen het begon te regenen, te waaien en te onweren. Amper een kilometer verder, tussen de weilanden door, stopte we bij de oom van mijn buurjongen. Ome Joop zette een kop thee en na de bui gingen we, nat van top tot teen, richting ons huis.

Thuis was het ondertussen ook onweer, maar dan meer in de ogen van onze moeders. Mijn moeder was in paniek in de regen naar ons op zoek geweest en had thuis vergeten de ramen dicht te doen. Ze was, net als ons, kleddernat en thuis waren de ramen kapot geslagen door de windstoten.

Ondanks dat we allemaal deze dag nog kunnen herinneren als gisteren tovert het strandplezier van die tijd ons elke dag een glimlach op ons gezicht. Het Uddelermeer, het hoogst gelegen natuurmeer van Nederland is een pareltje op de Veluwe. Het strandje is helaas bijna verdwenen. Mijn dochter moet tegenwoordig ergens anders zwemmen, maar het meer met zijn geschiedenis en de naast gelegen hunneschans blijft voor mij één van de mooiste plekjes van de Veluwe.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Erik Kroon

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram