Uitgestrekte heidevelden en paarse vlakten

Overal vind je nu bomen en struiken die door de herten zijn toegetakeld

Het is zomervakantie en dan is ons Nationale Park voor velen een vakantiebestemming bij uitstek. Het doet mij altijd goed om in deze periode te zien dat onze bezoeker, ieder op zijn eigen manier, geniet van de natuur en cultuur in het Park.

En genieten kunnen onze bezoekers, want augustus is de maand dat de uitgestrekte heidevelden in bloei komen en de vlakten paars verkleuren.

Maar vakantieperiode of niet, het beheer van een natuurgebied gaat altijd door.

Zo wordt er deze maand een begin gemaakt met de aanleg van verbindingen tussen de  grote open gebieden Oud-Reemster Zand en het Otterlose Zand. Deze open en mineraal arme gebieden met zandverstuivingen, korstmossteppen en heidevelden zijn van onschatbare waarde voor reptielen, insecten, vlinders en andere kleine dieren. Omdat bossen tussen deze twee uitgestrekte gebieden voor kleine dieren een barrière vormen en het voor de instandhouding van soorten belangrijk is dat leefgebieden met elkaar verbonden zijn, worden er open verbindingen in de bossen gemaakt.

In augustus hebben alle mannetjes edelherten hun gewei geveegd en de roedels waar ze maanden in hebben samen geleefd, vallen uit elkaar. De herten trekken weg en maken zich op voor de bronst in september.

Dit is de opmaat naar de bronst en op een heldere en koele avond in de tweede helft van augustus kan het burlen (bronstroep) al te horen zijn.

Maar voordat de spectaculaire bronstperiode van het edelhert begint is er nog van zoveel meer te genieten. De bloeiende heide heb ik al genoemd, maar wat dacht je van bermen en akkers vol met zomerbloeiers? Het getjirp van sprinkhaan en krekel wanneer je over de vlakten fiets of wandelt. Echt een geluid dat bij augustus en september hoort. De vogels daarentegen zijn stil geworden, hun jongen zijn uitgevlogen en voor de oudervogels breekt er nu een tijd aan om aan te sterken en te ruien.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Ruseler

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram