Unieke tentoonstelling in CODA Museum

Cooper & Gorfer streefden bij de samenstelling naar een esthetische en metaforische tentoonstelling die de conventionele modewereld achter zich laat.

Sarah Cooper en Nina Gorfer bezochten de Faeröereilanden, Groenland en IJsland om de betekenis en invloed van tradities en het klimaat op lokale kunstenaars en modeontwerpers te onderzoeken en fotograferen. Resultaat is een tentoonstelling van schilderachtige foto's en installaties van kunstenaars en modeontwerpers uit Noord-Europa.

Tijdens hun reis ontdekten Cooper & Gorfer dat de steeds wisselende weersomstandigheden, de geïsoleerde ligging en de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen en materialen een unieke bron van creativiteit en inspiratie vormen voor de kunstenaars en ontwerpers uit deze regio. Zij verwerkten hun reisimpressie en waarnemingen tot geënsceneerde foto’s die zij vervolgens aanvulden met kleurlagen, structuren en symboliek. In The Weather Diaries heeft de natuur – hardvochtig en grandioos – de macht. Het beheerst de levens van de mensen en deelt hen op in kleine gemeenschappen die bij elkaar moeten blijven om te kunnen overleven. IJsland, Groenland en de Faeröereilanden hebben elk een geheel eigen karakter met een unieke identiteit en specifieke, lokaalgebonden verhalen. De beeldende kunst en mode die hier ontstaat, is uniek. 

In The Weather Diaries heeft de natuur – hardvochtig en grandioos – de macht.

The Weather Diaries toont het werk van 10 ontwerpers en kunstenaars zoals vastgelegd door Cooper & Gorfer en 7 bijbehorende installaties. De tentoonstelling was eerder te zien in 2014 als onderdeel van de derde Noord-Europese Modebiënnale. Cooper & Gorfer streefden bij de samenstelling naar een esthetische en metaforische tentoonstelling die de conventionele modewereld achter zich laat. In plaats van de nadruk te leggen op seizoensgebonden trends, verkent de tentoonstelling de creativiteit van de ontwerper en kunstenaar, legt deze verbanden naar de culturele identiteit en bestudeert ze de invloed van het weer en de natuur.

Deelnemende ontwerpers en kunstenaars
Barbara I Gongini (FO), Bibi Chemnitz (GL), Cooper & Gorfer (VS, AT), Guðrun & Guðrun (FO), Hrafnhildur Arnardóttir a.k.a. Shoplifter (IS), JÖR by Guðmundur Jörundsson (IS), Kría (IS), Mundi (IS), Najannguaq Lennert (GL), Nikolaj Kristensen (GL) en STEiNUNN (IS).

Reacties

Goed verhaal?

Volg Eva Schaap

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram