Veegbomen in het Deelerwoud

De eerste zonnestralen priemen door de laaghangende mistflarden. Er hangt een serene, bijna sprookjesachtige sfeer in het bos. Ik ben in alle vroegte opgestaan voor een fikse wandeling door het Deelerwoud. Dit keer op zoek naar veegbomen. Bomen waar het wild om diverse redenen tegenaan schuurt.

Het werk van wilde zwijnen
Nauwelijks ben ik op pad of de eerste wildsporen duiken op. Een flinke ravage rond een modderplas. Temidden van de omgewroete modder staat de eerste veegboom van deze ochtend. De boom is tot op een hoogte van een meter helemaal glad geschuurd. Deels doordat de bast verdwenen is maar ook doordat er resten modder aan de boom zijn blijven kleven. Hier zijn duidelijk wilde zwijnen aan het werk geweest. Zachtjes loop ik verder door het stille bos. Zie ik daar een schim? Snel verschuil ik mij achter een dikke boom. Daar komt een roedel herten langzaam uit de mist tevoorschijn. Stokstijf blijf ik staan en geniet van dit prachtige schouwspel. Statig stappen de herten voorbij, hier en daar knabbelend aan een graspolletje.

Curieuze kunstwerken
Er is hier genoeg wild te zien. Dat blijkt ook uit de vele veegbomen die ik de rest van de wandeling tegenkom. Niet alleen de lage veegsporen van wilde zwijnen maar de ook de hogere van reeën en edelherten. Enkele bomen zijn duidelijk vaak gebruikt als veegboom. Diepe deels overgroeide krassen markeren de plekken waar imposante geweien en hoektanden de boom geraakt hebben. Samen met de opgedroogde modder zijn er curieuze kunstwerken ontstaan.

Medelijden
Vele bomen verder heb ik toch een beetje medelijden met deze bomen. Het zal je maar gebeuren. Als voetveeg gebruikt worden en het lijdzaam moeten ondergaan. Het leven van een boom gaat niet altijd over rozen. Zelf op zoek naar veegbomen in het Deelerwoud? Tegenover vliegveld Deelen bevindt zich een parkeerplaats van waaruit diverse wandelroutes het Deelerwoud doorkruisen.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram