Vellen of kappen? 

Wat op het eerste oog een saai dennenbos lijkt, is in werkelijkheid een wonderlijk landschap.

Al zwervend door het Luntersche buurtbos beland ik er bij toeval: een coniferenbos. “Pinetum De Dennenhorst” weet een bord langs de weg mij te vertellen. 

Een bos vol coniferen en dennen? Er komen beelden van eentonige dennenbossen en rijen coniferen bij mij bovendrijven. Mijn nieuwsgierigheid wint het echter van mijn twijfels. Ik ben nou eenmaal dol op oude bomen. Het pinetum stamt dan ook uit 1934, geplant door Henri Louis Dinger.

Al na enkele meters in het pinetum sta ik vol verwondering stil. Niks saai dennenbos.

Een landschap vol bemoste bomen en prachtige doorkijkjes strekt zich voor mij uit.

Verrast dwaal ik over de kronkelende paadjes. Ik sta stil bij een reusachtige Ceder. Een bordje weet mij te vertellen dat deze Atlasceder de eerste boom van deze tuin was. Inmiddels bestaat het pinetum uit 1200 verschillende naaldbomen en ademt het een sprookjesachtige sfeer. Wie over de smalle paadjes tussen de oude bomen dwaalt, verliest elk besef van tijd en kan genieten van de meest bijzondere bomen.

Al wandelend besef ik het.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram