Vér-zin-land

Vér-zin-land in het theater van de Spelerij. Hoe verzín je het! Maker Marsje Richards vertelt.

Dit is een veelgehoorde opmerking van bezoekers van mijn voorstelling. Laat ik maar bij het begin beginnen:

Een oud ziekenhuisbed

Van mijn vorige productie had ik nog een ziekenhuisbed staan. Wat een geweldig apparaat is dat! En het is fijner om ermee te spelen dan om erin te liggen. Dus…. ik heb het theater een (winter)maandje of 5 gebruikt als werkplaats. Het bed heb ik ontdaan van alles wat aan een bed doet denken en ik ben gaan onderzoeken wat je er allemaal mee kunt.  In de beweegbare delen en uiteindes stopte ik een elektriciteitsbuis en creëerde daarmee enorme objecten. De fantasie sloeg meteen op hol.

Ik wilde iets maken dat in een handomdraai van vorm kon veranderen. Bovendien wilde ik dat de elementen die ik toevoegde op diverse manieren gebruikt konden worden. Elementaire vormen geven ruimte aan de fantasie. Een ding met alles er op en er aan, ís wat het ís. Daar kun je wel mee spelen, maar het is minder uitdagend.

Bloempotten

Ik gebruikte behalve elektriciteitsbuis, spullen die ik vond in de opslag van de Spelerij. Onder andere een bak plastic bloempotten en een doos kleerhangers. Daar heb ik de figuren van gemaakt waar ik mee speelde. Als mensen me in dit stadium vroegen wat het ging worden of waar de voorstelling over ging: geen idee! Dat is soms fijn, soms eng, want ik weet dat er vanaf april schoolvoorstellingen zijn gepland en dan moet er wel iets zijn! Op een bepaald moment moest ik een keuze maken.

De voorstelling

En dan begint de volgende fase: het verzinnen van een verhaallijn in dat wat ik voor me zie. Personages bedenken, uitvogelen hoe ik spel, licht en geluid integreer in een geheel en tot slot: dialogen schrijven. De meeste theatermakers beginnen met een stuk, met tekst en een verhaal. Ik werk altijd andersom. Vanuit het beeld, het materiaal, de vorm. Dit is niet perse beter, maar het leidt volgens mij wel tot een ander soort voorstelling.

Het verhaal

Oma gaat met haar kleinzoon Joachim op reis. Ze komen in de wereld van de insecten, vinden water in de woestijn van Verweggistan en ruimen het plastic op in de oceaan. Serieuze onderwerpen, maar met vaart en humor gebracht.

Wanneer

De voorstelling is een vast onderdeel van de schoolreis. Ben je in het park en is er voldoende plek, dan kun je mee naar binnen.

In de herfstvakantie is het theater open voor alle bezoekers vanaf 5 jaar.

Voor meer informatie: spelerij.nl

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marsje Richards

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram