Veranderende Vormen

Sieraden, van kunstnijverheid tot kunst

In de periode rond 1965 zijn veel edelsmeden op een andere manier naar het sieraad gaan kijken waarbij ze het meer als kunst dan als kunstnijverheid gingen benaderen. Nicolaas Thuys (1927-1989) was één van hen.

In bijna ieder overzichtswerk over het Nederlandse auteurssieraad wordt hij als één van de ontwerpers genoemd in wiens oeuvre deze veranderingen duidelijk zichtbaar zijn. In de tentoonstelling Veranderende Vormen besteedt CODA Museum vanaf 23 mei aandacht aan deze sieraadontwerper en edelsmid.

Veranderende Vormen toont circa honderd sieraden en andere objecten waarin ook goed te zien is hoe zijn stijl veranderde van rijkelijk gedecoreerde bloem- en diervormen in meer geometrische vormen. Thuys maakte voornamelijk sieraden, maar vervaardigde daarnaast ook gebruiksvoorwerpen; de nadruk lag vooral op vrij werk.

Naast edelsmid en sieraadontwerper werkte hij ook als beeldhouwer, tekenaar en ruimtelijk vormgever. In deze tentoonstelling komen al deze aspecten in drie thema’s aan bod: Vormveranderingen, Vormonderzoek en Vormen veranderen: edelsmeden. Zelf zei hij over zijn werk: “Wie mijn werk wil verstaan moet er maar naar kijken en meestal nog eens kijken en nog eens kijken.”

Deze veelzijdige tentoonstelling is nog tot en met 16 augustus in CODA Museum te bewonderen.

Op www.coda-apeldoorn.nl/thuys vindt u aanvullende informatie.

Een museum, vier tentoonstellingen
Naast deze tentoonstelling zijn in CODA Museum ook Memoria Aperta (met sieraden van Barbara Paganin) en Gem Kingdom (eerste museale presentatie van dit Nederlandse sieradenmerk) te zien. Zondag 6 juni opent de internationale en bijzondere tentoonstelling CODA Paper Art waarin kunst van en op papier centraal staan. Op www.coda-apeldoorn.nl/paperart vindt u meer informatie over deze tentoonstelling en de deelnemende kunstenaars.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Eva Schaap

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram