Verwondering…

De klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje

Vorige week ben ik met een groepje collega’s op pad geweest met onze ecoloog. Natte heide verkennen stond er onder andere op het programma. Die natte plekken zijn schaars op de droge Veluwe en dus zie je daar de meest mooie processen. Na al de hele middag op pad te zijn geweest, stuiten we op de zeldzame klokjesgentiaan. Wat is dat toch een bijzonder plantje!

De klokjesgentiaan
En niet alleen vanwege de plant zelf, maar vooral ook het belang ervan voor andere soorten. De klokjesgentiaan is namelijk de plant waarin de vlinder het gentiaanblauwtje haar eieren legt. De eitjes komen uit tot rupsen die de plant een paar weken gebruiken voor voedsel. Vervolgens laat de rups zich op de grond vallen, in de hoop dat hij door mieren geadopteerd wordt. Hij vermomt zich als het ware, wordt niet als rups herkend door mieren, en produceert een zoete vloeistof waar mieren van smullen.

gentiaanblauwtje-klokjesgentiaan

Tussen de mieren
Daarom nemen mieren hem graag mee naar hun nest, niet wetend dat ze een soort Paard van Troje binnenhalen. De rups verblijft in het mierennest tot de volgende zomer, zich voedend aan mierenlarven. Intussen wordt hij gevoed door de mieren, en scheidt hij in ruil zijn zoete vloeistof af. Uiteindelijk ontpopt hij tot vlinder in het mierennest. Een cruciaal moment, omdat hij daardoor herkend wordt als vijand door de mieren, en moet maken dat hij wegkomt uit het nest. Wanneer dat lukt, begint de cyclus van het gentiaanblauwtje opnieuw.

Bijzonder
Verwondering is het gevoel wat bij me opkomt, hier zie je letterlijk hoe verschillende organismes met elkaar verbonden zijn, afhankelijk van elkaar voor het behoud van een leefbaar systeem. Zijn wij daar niet net zo hard onderdeel van?

Na deze middag ben ik mij weer bewust van het prachtige vak waar ik in werk. Mooi dat wij ervoor zijn om deze kwetsbare systemen in stand te houden en te versterken.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marike Vissers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram