Vliegende bomen op het Kootwijkerzand

In de zachte avondschemering kleurt de lucht rood. Voor mij ligt een uitgestrekte zandwoestijn. In de stilte tekenen zich de grillige silhouetten van de vliegdennen zich majestueus af tegen de rode avondlucht. Ik ben op het Kootwijkerzand.

Deze  vliegdennen waren ooit verleden tijd in Nederland. Door het ontginnen van veen waren ze verdwenen. Vanaf 1514 werden ze echter weer in grote getale aangeplant. Lange rijen en donkere bossen met grove dennen herinneren ons nog steeds aan de tijd waarin deze bomen gebruikt werden voor de mijnbouw. (Dit hout kraakt voordat het breekt).

De grove den 
Maar zijn die saaie eindeloze bomenrijen  dan dezelfde als deze prachtige grillige bomen? Het antwoord is raar maar waar. Ze luisteren allebei naar de Latijnse naam Pinus Sylvestris oftewel in gewoon Nederlands, de grove den. Het verschil zit hem in de ruimte die hij krijgt om te groeien.

Maar zijn die saaie eindeloze bomenrijen  dan dezelfde als deze prachtige grillige bomen? Het antwoord is raar maar waar

In productiebossen staan de bomen dicht op elkaar en groeien met rechte stammen naar het licht. De zaden van deze boom beschikken echter over een vleugeltje en zijn overgevlogen naar verschillende zandverstuivingen. Daar kreeg de boom de volle ruimte en kan alle kanten opgroeien. De wind en het stuivende zand zorgen voor de rest van zijn karakteristieke vorm.

Zo vrij als een vogel…
Mijmerend in het avondlicht besef ik weer waarom ik zo van de zandverstuivingen op de Veluwe houd. Het is de woeste ongerepte natuur waar ik mij vrij voel. Zo vrij als een vogel…. of  als een boom.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram